Суспільство

У серпні презентують унікальну настільну гру про гастрономічне обличчя Чернігівщини

У Чернігові створили унікальну гру про традиційну їжу нашого краю. Ідея створення цього проєкту виникла ще в 2020 році. Проте реалізувати його вдалося лише цьогоріч.

«Ідея створення проєкту «Смачна Чернігівщина» полягала в тому, щоб у наших рестораціях запровадити сети, якими могли б посмакувати жителі міста та гості. Ці сети мали б допомагати ідентифікувати наш край за характерними особливостями кухні Чернігівщини. Це на кшталт того, щоб у нас була відповідь на поширене запитання: що у вас можна такого з’їсти, щоб зрозуміти, що це справді страви, які характеризують Чернігівщину? Тоді ми спланували дослідження, розробили спеціальну анкету разом із пані Оленою Брайченко, засновницею проєкту «Їжа. Культура», – розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН Катерина Литвин, заступниця начальника управління культури і туризму ЧМР.

Тоді в 2022 році розробили план проєкту та підготували проморолик про його старт. Прем’єра цього проморолика мала б відбутися 24 лютого 2022 року. Проте цього дня почалося повномасштабне вторгнення і було не до проєктів. Проте після деокупації області, як зазначила Катерина Литвин, влітку 2022 року вирішили повернутися до реалізації «Смачної Чернігівщини».

«Ми після деокупації вирішили виїхати до сіл Чернігівщини, проте поставити вже акцент не на тому, що нам треба щось для туристичних сетів, а на тому, що треба вчасно записати тих респонденток і респондентів, які, на жаль, йдуть у засвіти. І це спричинене не тільки їхнім віком, але й тепер умовами, в яких вони опинилися. Тому що ми розуміємо: був період окупації і багато цих людей пішли у засвіти, бо не могли отримати вчасно медичну допомогу. Великий відсоток людей був змушений виїхати з області, з прикордоння. Тому влітку 2022 року ми через комунікації з органами місцевої влади поїхали в ці експедиції. Люди з таким теплом згадували своїх мам, своїх бабусь і ті страви, які вони їм готували», – розказала Катерина Литвин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині в ДТП травмувався хлопчик 2023 року народження

У межах Днів європейської спадщини в Новобілоуській громаді в 2022 році вперше апробували гру «Смачна Чернігівщина». А вже наступного року експедиція вирушила досліджувати інші села Чернігівщини. До збирання інформації долучалися і громади області, які, згідно з інструкціями, записували дослідження у своїх селах, робили фотофіксації.

«Ті матеріали надсилали нам, ми їх опрацьовували, і завдяки партнерам маємо можливість надрукувати ці настільні ігри «Смачна Чернігівщина». Їх розішлемо до громад, аби люди приходили до бібліотек і грали в цю гру. Також надішлемо респондентам», – анонсувала плани Катерина Литвин.

У грі «Смачна Чернігівщина» зібрано 40 рецептів традиційних для нашого регіону страв. Кількість учасників гри – необмежена. Особливість у тому, що ведуча зачитує рецептуру або покроковість приготування страви, а учасники мають дізнатися, про що саме йдеться.

«Це і про сковорідники, і про киселяники, це про ті унікальні назви страв, які легкі в приготуванні. За QR-кодом можна буде почути рецепт устами наших респондентів, із характерною говіркою для нашої області.

Наша мрія – щоб у майбутньому разом із північною культурною столицею ми зробили так, аби ця гра стала доступною для всіх: для людей із вадами зору та для людей із вадами слуху. Працюємо над цим і віримо, що наша «Смачна Чернігівщина» матиме гру, потім книжку, а після війни наші ресторації будуть подавати сети, і ми точно знатимемо, яке гастрономічне обличчя має Чернігівщина», – наголосила Катерина Литвин.

Презентація настільної гри «Смачна Чернігівщина» відбудеться вже в серпні цього року.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button