Суспільство

На Чернігівщині люди дедалі частіше бачать рись

На Чернігівщині спостерігається збільшення кількості рисі. Дедалі частіше цих хижаків можна зустріти на території Мезинського національного парку. Про це розповідають жителі Понорницької ТГ.

«Рись я бачила років 15 тому. Ми пішли у ліс по гриби. Я її побачила випадково, в мене впала хустка на землю. Я підняла і, зав’язуючи її, підняла голову вгору та побачила рись. Вона вмостилася на гілці та спостерігала за мною. Я потихеньку пішла боком, щоб бачити її. Багато разів також бачила її сліди – великі котячі», – розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН місцева жителька Світлана Циганок.

У місцевій групі громади («Наша Понорниця») люди зазначили, що неодноразово бачили рись. Останній випадок описує Юрій Сапон, який бачив рись тижнів три тому, коли він з колегами повертався вночі близько о пів на 12 із роботи (він працює трактористом). Тоді рись переходила дорогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оновлені бланки посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів: що мають знати чернігівці

Юрій Карпенко, еколог, пояснив, що збільшення кількості рисі пов’язане з її міграцією через війну.

«Рись – це хижак, це червонокнижна тварина, на яку не можна полювати. Зрозуміло, що людину вона одразу лякає. Проте, з іншої сторони, це представник котячих, найбільший у нашій фауні. Ця тварина доволі полохлива, але вона може адаптуватися до сусідства з людиною. Північні райони Чернігівської області – це типові місця, де проживає рись. Проте у зв’язку з воєнними діями, обстрілом прикордоння, ця тварина починає шукати більш безпечні та комфортні місця. А територія Мезинського національного природного парку – це велика площа лісів, це можливість мати кормову базу для цієї тварини», – розповів у коментарі ЧЕЛАЙН Юрій Карпенко.

Як зазначив Юрій Карпенко, якщо ви зустрілися з риссю, бажано повільно дистанціюватись і не панікувати.

«Вона не агресивна, якщо на неї не полювати та не нападати. Треба дотримуватися дистанції, спокійно піти. Тоді рись не нашкодить людині», – запевнив Юрій Карпенко.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button