Суспільство

Скандальні земельні наділи в «Ялівщині»: чи бути «Царському селу -3»

Рік тому екоактивісти й історики забили на сполох через те, що поблизу РЛП «Ялівщина» вирубують дерева та працює важка техніка. З’ясувалося, що сам регіональний ландшафтний парк не постраждав, а розорювали приватні ділянки. ЧЕЛАЙН уже повідомляв, що, за словами громадського активіста Олександра Гашпара, ці наділи були сумнівно приватизовані ще в 2006 році.

«Це розпайована між працівниками сільськогосподарська земля колишнього господарства «Квіти Чернігова». Потім місцеві бізнесмени викупили ці ділянки в членів кооперативу та продали кільком фізичним особам, серед яких – тесть колишнього чернігівського міського голови Атрошенка, його бізнес-партнери, людина, яка є засновником телеканалу «Дитинець», дружина пана Шепеля, який керує усіма цими процесами, і адвокат Коленченко, якому належить три чи чотири земельні ділянки й інші особи. Ці земельні ділянки перейшли у приватну власність цих осіб із цільовим призначенням для сільськогосподарського виробництва», — в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Олександр Гашпар, громадський активіст.

За його словами, в 2016 році була спроба поміняти цільове призначення цих земельних ділянок: із земель сільськогосподарського призначення на землі забудови. Із метою створення там забудови котеджного містечка, такого, як звели біля пологового будинку.

Але сесія, зважаючи на протести громадськості, не затвердила зміни.

«В 2022 році законодавство їм дозволило самостійно змінити цільове призначення ділянок без рішення міської ради. Що вони і зробили. І вже після цього замовили важку техніку, яку загнали туди, викорчували всі дерева, а потім бульдозерами і екскаваторами почали рівняти місцевість і по факту знищили культурний шар пам’ятки археології місцевого значення, яка розташована в межах цієї території. Відповідно за цим фактом прокуратура відкрила кримінальне провадження, і суд наклав арешт на ці земельні ділянки. Тепер прокуратура звернулася до суду з позовом про повернення цих ділянок із приватної власності в державну. Оскільки по факту ці земельні ділянки перебувають межах території пам’ятки археології місцевого значення. Тому ці землі не можуть бути в приватній власності. Тому вимагається повернення цих земель Чернігівській ОДА в особі департаменту культури і туризму, національностей та релігій», — розповідає громадський активіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Чернігівщини заплатить 16 тисяч гривень за незаконно видобутий пісок

Кілька днів тому в Деснянському районному суді м. Чернігова мав відбувся розгляд цієї справи. Але засідання перенесли на 2 вересня.

«Судове засідання не відбулося, оскільки не було прокурора. А без прокурора, що представляє інтереси Чернігівської ОДА суддя вирішила, що неможна розглянути цю справу. Щоправда, спочатку прокурор була, але було оголошено повітряну тривогу, і прокурор пішла до прокуратури. Повітряна тривога завершилася, а прокурора вже не було. Відповідно, засідання перенесли», — розповів Олександр Гашпар.

ЧЕЛАЙН продовжить тримати руку на пульсі цієї справи, про усі зміни, що відбуватимуться, оперативно повідомлятимемо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button