Суспільство

На Чернігівщині ще одна громада проголосувала за перехід до ПЦУ

На Чернігівщині дедалі більше релігійних громад виявляють бажання відмовитися від приналежності до московського патріархату (УПЦ).

Чергова звістка про прагнення громади мати Православну Церкву України надійшла з села Шестовиця.

Що Свято-Миколаївська парафія села Шестовиця Киїнської громади одноголосно долучилася до ПЦУ, повідомив отець Євген Орда, Благочинний Чернігівського району.

«Ще до повномасштабного вторгнення, у 2018 році, як Україна отримала томос,  село хотіло мати приход УПЦ КП, але влада примусила, щоб громада отримала священника від Троїцького собору. Але після де окупації села в 2022 році люди стали більш рішучими і постійно нагодували про своє бажання», — в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив отець Євген.

І ось нарешті у селі відбулися збори, де місцеві жителі висловили свою думку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Дуже тяжка втрата, ніби з нас усю кров висмоктали»»: як у Мені проводжали в останню путь пілота Олександра Мигулю (Фото)

«Шестовиця — село невелике, в якому живе багато так званих дачників із Чернігова. Натомість у селі зареєстровані 320 людей. З яких живе в Шестовиці трішки більше сотні. То місцеві люди збирали підписи і  назбирали 180 підписів за церковний перехід.

Потім відбулися церковні збори, де люди проголосували за перехід громади до ПЦУ.

А священник, який правив у селі, від приходу відмовився. Щоправда, є люди, які його підтримують. Але на зборах вони не були присутні, до того ж, вони приїжджі, в селі не зареєстровані.

Люди проголосували, документи всі оформлені. Далі їх направлять до Чернігівської військової адміністрації, і В’ячеслав Часу підпише потрібні документи», — розповів отець Євген.

За його словами, громада також подала прохання на ім’я Митрополита Антонія, що потрібен священник, який  опікуватиметься селом. Тож є надія, що за місяць розпочнеться служіння в Свято-Миколаївському храмі села Шестовиця українською мовою.

Між тим, священник, який відмовився від приходу, сьогодні, 19 серпня, освячував яблука в селі.

«Я думаю, що він просто віддасть ключі від храму. Бо якщо почне судитися, то програє суд. Адже будівля, де розміщується церква, – не його власність, а власність держави.

І більшість населення села вирішило перейти до ПЦУ. Й інші люди в селі сказали, що не заперечують», — наголошує отець Євген.

До речі, сам він відкинув думку, що служитиме в храмі в Шестовиці.

«Я служу в церкві Івана Воїна в Чернігові, обслуговую Ковпита, Шульгівку, Жидиничі і Мньов. І для мене це вже багато.

Я думаю, що священника , який обслуговуватиме парафію в Шестовиці, ми знайдемо», — сказав духівник.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button