Суспільство (відео)

У Чернігові відбулося нагородження переможців конкурсу «Книга року» (Відео)

У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. Коцюбинського відбулося нагородження переможців 25-го ювілейного конкурсу «Книга року 2023». Цьогоріч на конкурс було подано 24 роботи авторів із Чернігова й області. Журі серед них вибрало 17 переможців у сімох номінаціях: «Проза», «Поезія», «Публіцистика та науково-популярні видання», «Література про російсько-українську війну», «Дитяча література», «Відкриття року» та «Майбутня книга».

«Це доволі складний процес визначення переможців і лауреатів, тому що ми відчуваємо відповідальність. Для кожного автора книжка – це його дитя. Я дуже пишаюся тим, що книжку переможця номінації рукописів минулого року після перемоги в нашому конкурсі взяли до друку. Це успіх, тобто ми робимо старт молодому автору», — Ганна Пушкар, директорка Чернігівської міської комунальної ЦБС.

Цього року у процесі визначення переможців журі вирішило одній із книжок дати гран-прі. Це книжка історика Олександра Коваленка – «Чернігів маґдебурзький: законодавчі та публічно-правові акти XVII – першої половини XVIIІ століття». Вихід цієї книжки був присвячений 400-річчю надання Чернігову Магдебурзького права, вона містить великий масив документів, частина яких публікується вперше.

«До книжки ввійшли всі виявлені в архівах Чернігова та Києва правові акти, які засвідчували цей статус самоврядування для нашого міста. Цей статус зберігався впродовж XVII і XVIIІ століття та залишив відчутний слід у нашій історії», — Олександр Коваленко, історик, автор книжки «Чернігів маґдебурзький: законодавчі та публічно-правові акти XVII – першої половини XVIIІ століття».

Серед переможців – і книжка чернігівського журналіста Павла Солодовника «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині». Вона посіла друге місце в номінації «Література про російсько-українську війну».

«Ця книжка була написана мною спільно зі Службою безпеки України, прокуратурою Чернігівської області, ТЦК та СП у Чернігівській області і ОК «Північ». Це своєрідний документ війни на Чернігівщині. Ця книжка, англомовна її версія, передана в Міжнародний суд у Гаагу – як один із задокументованих доказів злочинів російських окупантів на Чернігівщині», — Павло Солодовник, журналіст, автор книжки «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині».

Книжка «Боротьба нескорених» створена в хронологічному порядку й повністю описує події, які переживала область у період активних бойових дій до деокупації. Також видання містить відомості про справи 15 заочно засуджених російських військових, які вчиняли свавілля на Чернігівщині та катували мирних мешканців.

«Хочу подякувати організаторам, тому що попри складні часи, попри війну, подібні конкурси дуже потрібні, вони мотивують і авторів, і говорять про те, що українці, сіверяни – це творчі люди, це літератори, це те покоління, яке залишає після себе вагомий внесок для історії та ідеологічного розвитку», — Павло Солодовник, журналіст, автор книжки «Боротьба нескорених: хроніка війни і злочини російських окупантів на Чернігівщині».

Серед лауреатів можна побачити і дебютантів. До прикладу, цікавою і неординарною водночас є перша книжка Станіслава Мукомела «Опануй удачу». Вона написана в стилі науково-популярної прози та посіла друге місце в цій номінації.

«Я просто взяв там ідеї від інших людей, які допомогли мені свого часу, коли я займався саморозвитком, і ці ідеї я просто виклав у книжці. Ці інструменти допоможуть особливо тим людям, які зневірилися в собі, вони допоможуть повернути сили і повірити, що вони дуже вдачливі люди», — Станіслав Мукомела, автор книжки «Опануй удачу»

Серед переможців є і книжки авторів, які не вперше беруть участь у конкурсі «Книга року». Цього року у номінації «Дитяча література» перемогла книжка відомої письменниці з Коропа Валентини Михайленко. Це пригодницька книжка про двох підлітків – переселенця з Донбасу та місцевої дівчинки.

«Книжка і серйозна, тому що діти і війна, і водночас пригодницька. Як же ж без пригод? У мене там описується літо 2022 року. вони шукають пригод і водночас роблять корисні справи: сітки плетуть і свічки виготовляють. І вони шукають зрадника», — Валентина Михайленко, письменниця, авторка книжки «Сем і Маруська ідуть на війну».

Ознайомитись із повним списком переможців конкурсу «Книга року 2023» можна на сторінках у соціальних мережах бібліотеки ім. М. Коцюбинського. Також ці книжки вже можна взяти почитати в бібліотеці.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button