Суспільство (відео)

У Чернігові розробили «чудо-препарат», що значно підвищує врожайність томатів, огірків і капусти (Відео)

«Чудо-препарат» дає можливість збільшити врожайність городини, зокрема картоплі. В Інституті сільськогосподарської мікробіології розробляють комплексні мікробні препарати, що вкрай необхідні фермерам і дачникам.

«Стимуляція росту рослин за рахунок вмісту в препаратах фізіологічно активних речовин, фітогормонів. І за рахунок дії тих азотфіксуючих бактерій»,- Світлана Дімова, завідувач лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

До прикладу, для бобових тут розроблено ризогумін, для зернових – мікрогумін. Сегмент картоплі та решти овочевих «охоплює» біогран.

«Біогран – це препарат, який використовується на картоплі, овочевих культурах. Він підвищує врожайність на відсотків. Томати, огірки, капуста»,- Світлана Дімова, завідувач лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корисні солодощі: що покласти до дитячих новорічних подарунків?- поради МОЗ

Діють препарати на основі двох активних складових.

«Вони складаються з двох діючих компонентів. Перший – це мікробна складова. Це бактерія агрономічно корисна. І другий компонент – це фізіологічно активні речовини природного походження»,- Світлана Дімова, завідувач лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

Для створення з нуля такого препарату, окрім фахівців, потрібен час. Процес займає роки.

«Зазвичай не менше як п’ять років іде на розроблення препарату. Починається робота з селекції мікроорганізмів. Ми відбираємо кращі штами. Ми їх виділяємо з природного середовища, вивчаємо їхні якості, агрономічно корисні властивості. Фіксацію атмосферного азоту. Які штами фіксують азот краще»,- Світлана Дімова, завідувач лабораторії ґрунтової мікробіології Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН.

Загалом за характером внесення згадані мікробні препарати діляться на гранульовані – для внесення безпосередньо в ґрунт і рідкі – для оброблення насіння перед посадкою.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button