Суспільство (відео)

Чи дотримуються чернігівці заборони на купання в Десні: ситуація на пляжі «Золотий берег» (Відео)

Від 30 серпня в Чернігові діє заборона на купання та вилов риби в річці Десна, а також на використання її води для господарських потреб. Така заборона пов’язана зі значним забрудненням річок в області органічними токсинами. Як наслідок – у воді відсутній кисень і гине риба. Ймовірною причиною є зовнішній ворог, і забруднена вода вже рухається Десною в напрямку Чернігова та Києва. За останніми даними, станом на 5 вересня забруднена вода вже дійшла по руслу Десни до села Боромики, що неподалік Чернігова.

Під час щотижневої наради в міськраді 3 вересня в.о. чернігівського міського голови доручив закрити пляж «Золотий берег» для відвідувачів. Проте попри заборони, люди гуляють берегом, а дехто навіть купається. Хоча кількість відвідувачів значно зменшилася.

«Кожного дня ходжу. Купаються. Вчора відео було, але при мені ніхто не купався. Я зазвичай вранці ходжу. Але люди купаються. Можливо, вже не будуть, як бачите»,- Михайло, житель с. Ушня.

«Є відважні люди, купаються, проте загалом люди розуміють, що купатися не треба»,- Олександр, місцевий житель.

«Купаєтеся? – Зараз не можу, бо заборонено, забруднення Десни, заборона є, тому виконуємо припис.

Знаєте, як кажуть, якщо не можна, але дуже хочеться, то можна. Буває, що купаються люди. Є такі. Але так узагалі, бачите, нікого нема»,- Костянтин, місцевий житель.

«Дуже мало, фактично нема, можливо, хтось пошльопує по берегу і все. Людей нема масово, заходів у воду – немає.

Може, пізніше, в неділю чи в суботу, може, хтось відчайдушний і піде»,- Тетяна, місцева жителька.

Згідно з лабораторними дослідженнями, які здійснює КП «Чернігівводоканал», ввечері 5 вересня зафіксовано незначне збільшення концентрації розчинного кисню у воді. Вранці 6 вересня в прибережній зоні візуально було зафіксовано донний осад чорного кольору, плівка на воді не спостерігається через значну течію та вітер, отруйних речовин не виявлено. Про зміну кольору річки кажуть і люди, які прогулюються вздовж берега Десни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перекрито проїзд у бік Чернігова: на Київській трасі перекинулися фури

«По берегу якщо пройтися, то видно, що пісок забруднення змінив, ще такі жирні нафтові плями, люди бачили і рибу плавучу загиблу, тому навіщо ризикувати? Почекаємо»,- Олександр, місцевий житель.

«Я з села, де ця біда вже трапилася, я бачу, як це все працює, не раджу нікому ні у воду лізти, ні рибу ловити. Хоча це, можливо, не хімічне забруднення, скоріше за все»,- Михайло, житель с. Ушня.

Наразі «Муніципальна варта» здійснює патрулювання пляжем «Золотий берег», а стан води контролюють відповідні служби.

«Патрулюємо періодично протягом усього дня. Наше завдання – контролювати обстановку, в якому стані вода, якщо є якась загибла риба, ми її забираємо з води.

Є у нас спеціальна посудина, потім ми передаємо її на берег, її вивозять й утилізують.

Є поодинокі випадки, а так, щоб масово, то немає. Ми зараз до цього місця… на березі ані рибалок, ані відпочивальників, які купаються, немає»,- Ілля Бондар, водолаз Чернігівської обласної рятувально-водолазної служби.

Проте попри закриття пляжу «Золотий берег», на його території станом на 6 вересня ще досі працюють заклади торгівлі. Хоча на нараді 3 вересня Олександр Ломако говорив про припинення оренди з відповідними закладами.

«Із сьогоднішнього дня треба спільно з КП «Паркування і ринок»… Там торгівлю припиняємо, оренду перерахуєте за ці дні. Я не знаю, що робити з рестораном, там є відстань від річки, але люди ж туди будуть приїжджати, приходити»,- Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Чергує наш патруль із суботи минулої і кожен день із 8 до 17.00.

Торгівля припинена. – Ні.

Вам треба звернутися до КП «Паркування і ринок», яке обслуговує та надає дозволи на пляжі»,- Ігор Попов, начальник відділу екологічної безпеки КП «Муніципальна варта».

Станом на час виходу сюжету відповідь від КП «Паркування та ринок» стосовно того, чи будуть закриті заклади торгівлі на території пляжу «Золотий берег» і коли, ми не отримали. Подробиці з цього приводу – згодом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button