Суспільство

Куди зникли горобці з вулиць Чернігівщини

Останнім часом жителі Чернігівщини почали нарікати на те, що в селах і містах області значно зменшилася кількість горобців. Кажуть, що така тенденція спостерігається кілька років і не лише в нашій області, але й по всій Україні.

Куди ж і чому зникають ці птахи? Як зазначає еколог Юрій Карпенко в коментарі ЧЕЛАЙН, причин зникнення горобців може бути кілька.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігів підтримує зв’язок із країнами Європи вже тисячу років

«Якщо дивитися по місту і по селах, то справді, чисельність горобців значно зменшилася. Тут може бути кілька причин. Перша – це використання засобів захисту рослин – пестицидів. Таким чином зменшується кормова база, тому й птахи менше відтворюються, розмножуються. Другий фактор – це хижі птахи, які є. Вони теж впливають на популяцію горобців. Третій чинник – зміни природного характеру, оскільки останнім часом вони теж стають не дуже оптимальними для цих птахів», – зазначає Юрій Карпенко.

За словами екологів, популяція горобців зменшилася майже вдвічі.

На Чернігівщині загалом фіксують два види горобців: горобець хатній, який живе в містах, і горобець польовий, якого можна побачити в сільській місцевості. Перший із цих видів має сіре забарвлення. А другий вид має чорнуваті та коричнюваті вкраплення на сірому окрасі.

Загалом горобці харчуються насінням, відходами продуктів, зерновими, ягодами та мають важливе значення для довкілля, оскільки можуть харчуватись і комахами, що можуть шкодити садам і паркам. Тому їх зникнення негативно впливає на нашу екосистему.

Оксана Замятіна

Фото з Мережі Інтернет.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button