Суспільство

Чи запаслися на зиму овочами: чернігівці розповіли, що вже поклали в погреби

Осінь – це пора збору врожаю. І українці – люди запасливі, а після повномасштабного вторгнення – й поготів. Власники городів, якщо ще не викопали картоплю, то, ймовірно, завершують це робити. Але ж окрім картоплі, потрібні й інші овочі…

То чи зробили вже чернігівці запаси?

Марія Шевченко

Людина влаштована так,  що їжа є основним джерелом її існування. І хоч як би не хотілося говорити на цю буденну тему, але ж щонайменше тричі на день щось на стіл треба ставити. Не кажучи вже про перекуси.

Дякувати Богові та ЗСУ, дочекалися осені. Пори, яка підбиває підсумки готовності до зими.

Виростили на власному городі всі овочі: картоплю, моркву, буряк, цибулю, часник. Закрили помідори, огірки, кабачки, щавель, перець. Насушили яблук, доброджує яблучний оцет. Через посушливу погоду дерева скинули яблука, дивитися боляче, скільки їх гниє під деревами. А була така надія на власні смачні яблука. Що ще треба пенсіонерам? Що треба? Сала хочеться завжди! Яка ж та картопля без нього? Така, як у нас кажуть, свиняча!

Завжди зберігали ці «скарби» городу в погребі.

Цьогоріч ситуація плачевна: в с.Березна велика біда з хом’яками!!! Вона якимось чином прорили нори навіть у погріб. Як боротися? Питання риторичне!

Про цю проблему не знає, мабуть, лише голова селищної ради. Бо потрапив до списку вибраних жителів, до яких ці тварі не дісталися.

Цінами на овочі особливо не цікавлюся. Невеликі надлишки власної сільгосппродукції продала за символічну ціну.

Олена Лазун

Зазвичай робимо запаси лише картоплі. Решту овочів купуємо в магазинах, коли треба. Можливо, робили б і більші запаси, але їх банально ніде зберігати. Овочі, на мою думку, недорогі. Намагаюся купувати на базарі в людей із їхніх власних городів. Тобто не привезені здалеку, а саме наші, чернігівські. Це смачно та корисно.

Олександр Волощук

Завдяки власному городу овочами на зиму забезпечений. Консервацією на зиму здебільшого займається моя мати (огірки, помідори, салати, варення). Маю старовинний погріб ХІХ століття, в ньому й зберігатиму. Стосовно цін на овочі, то не знаю – на базарі чи в магазинах їх не купую.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Я ще музику не слухав. Я дуже хочу»: уродженець Городні Сергій Смирнов понад два роки пробув у російському полоні

Вадим Балінський

Ще не запасалися. Але зазвичай купуємо на зиму цибулі десь 40 кг, картоплю нам дають із села кілька мішків. Морква не дуже актуальна, купуємо в магазинах за потреби. Зберігаємо це все вдома, на лоджії є ніша саме для цього. Не вважаю, що овочі дорогі, поки грошей на них вистачає. Якось запасалися капустою, зберігали в підвалі, щось поїли, а щось згнило нафіг… От десь найближчим часом поїду на оптовий ринок по цибулю.

Сергій Павленко

Запаси овочів робимо. Картопля вже в погребі. Цибуля теж лежить у сараї в ящичках. Капустою, морквою, буряками займатимемося пізніше. Тобто ще хай дозрівають. Зберігаємо все це, крім цибулі, у погребі. Чи дорогі овочі, не цікавився, оскільки все є своє… Якщо чогось не вистачить, то це, мабуть, уже буде березень чи квітень, тоді й купуватимемо…

Сєргєй Карась

На зиму дружина закрила деяку консервацію. Зберігати овочі особливо ніде, тому традиційно нічого не закуповуємо. Втім, ціни на овочі (особливо – на огірки) цього року лякають навіть у сезон. Тож є припущення, що взимку картоплю доведеться купувати поштучно, бо на кілограм уже грошей не вистачить. Побачимо, як воно буде.

Артем Тихонов

Мої батьки запасаються, то й мені трішки картоплі чи інших овочів дають, сам я не заготовлюю. А батьки стараються.

Анастасія Крот

Цьогоріч у мене на ділянці поруч із домом неврожай картоплі. Я жартую, що цьогоріч у мене помідори чері та картопля чері. Усе – чері. Ще й дротянками картопля побита.

Узагалі багато ніколи не закуповую, купую поступово, великих городів не маю. І погріб у мене не дуже великий. Консервую, як і всі. Овочі намагаюся купувати в місцевих фермерів. Бо прагну їх підтримувати, адже розумію, що праця на землі нелегка.

Цьогоріч овочі дорожчі, ніж коштували останнім часом. Але я ніколи не торгуюся, бо поважаю працю, яку доклали люди, щоб ці овочі виросли.

Також дещо із овочів купую в бабусь, бо також стараюся їх підтримати.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button