Суспільство (відео)

Сирий гарбуз у тарілках чернігівських учнів – на міській нараді обговорили проблему харчування в освітніх закладах міста (Відео)

«Як вам харчування в 32-й школі? І за це я та інші батьки мають платити від 600 гривень. Я розумію, правильне харчування, мінімум цукру, солі і так далі, але що це? Як наші діти мають це їсти?»

Таке повідомлення днями опублікувала в соціальній мережі Facebook жителька Чернігова, до гнівного допису прикріпила і фото, на якому – обід учня 32-го ліцею міста Чернігова.

Проблеми з харчуванням учнів чернігівських освітніх закладів обговорювали під час щотижневої ранкової наради в Чернігівській міськраді.

 «Вам скаржаться батьки? – Так, звісно. – Вас це влаштовує? – Ні. – Мене теж ні, що будемо робити?»,- Віталій Лосєв – директор КП «Шкільне» ЧМР

Нагадаємо, з 1 січня 2022 року в українських школах запровадили оновлене меню для учнів, це нововведення стало одним з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни – Олена Зеленська. Нове шкільне меню розробляв Євген Клопотенко, воно містить у собі 160 страв, а головною особливістю змін став перехід до більш здорового харчування.

Утім, схоже, що не всім закладам освіти Чернігова вдалося якісно запровадити це нововведення.

 «Що у вас відбувається з харчуванням у школах ? Дуже багато від батьків звернень. Ви даєте оцей сирий гарбуз. Де я вже тільки не чув про цей сирий гарбуз.»,- Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Жінки. Громада. Зміни» – активне жіноцтво Куликівщини про роботу задля розвитку рідної громади (Відео)

Відповідно до тендера, опублікованого на сайті публічних закупівель «Prozorro», харчування дітей у закладах загальної середньої освіти міста Чернігова протягом першого навчального семестру 2024-2025 навчального року забезпечує комунальне підприємство «Шкільне» Чернігівської міської ради. Для бюджету міста чотири місяці харчування учнів коштуватимуть понад 25 мільйонів гривень.

 «2 вересня цього року ми виграли тендер, у тендерній документації було прописане це чотиритижневе меню. З юридичного погляду, ми повинні його виконувати. Ми не маємо права відходити від меню повністю.»,- Віталій Лосєв – директор КП «Шкільне» ЧМР

Примірне чотиритижневе сезонне меню для закладів середньої освіти міста Чернігова затверджене начальником управління освіти Чернігівської міськради Василем Білогурою. Воно є у вільному доступі, тож ознайомитись із ним може кожен. Отже, відповідно до цього меню, учням запропоновано кілька десятків різних варіацій харчування.

Утім, на думку очільника управління освіти Чернігівської міськради Василя Білогури, проблема несмачної їжі полягає не в наявному вже затвердженому меню, а в технології приготування страв.

 «Є питання дотримання технологій приготування, питання до продуктів, які використовуються, і дуже важливим фактором є майстерність працівників їдальні.»,- Василь Білогура – начальник управління освіти ЧМР

 «Потрібно оперативно це питання вирішити, я вважаю, тут потрібне якесь компромісне рішення. Потрібно зібрати, можливо, раду директорів чи збори керівників закладів освіти, продивитись проблемні питання.»,- Олександр Ломако – в. о. чернігівського міського голови

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button