Суспільство

«Важко працювати в галузі культури, особливо зважаючи на реалії оплати праці та великий спектр завдань»: ситуація на Чернігівщині

В усі часи в нашій державі галузь культури фінансувалася за залишковим принципом. Тож у цій сфері працюють люди, для яких їхня робота – це здебільшого покликання.

У нинішніх воєнних реаліях усім стало ще важче, бо пріоритетна галузь нині – це оборона.

Але попри воєнні виклики, культурне життя в громадах не зупинилося. Наприклад, у Киїнській громаді активно працює КЗ «Центр дозвілля молоді».

Директорка закладу Катерина Топіха підтверджує, що в нинішній час працюється непросто.

«Галузі культури дуже складно, особливо зважаючи на реалії оплати праці та великий спектр завдань, які ми маємо охопити…

Під час активних бойових дій наш заклад був добряче пошкоджений. І майже два роки в нас пішло на відновлення. Але ми не зволікали з тим, щоб взятися до роботи. Щойно стало більш безпечно, поприбирали скло, сам заклад. Позабивали вікна клейонками. Так і працювали, і потрошку відновлювалися», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Катерина Топіха.

Попри всі виклики, триває робота, щоб заклад був привабливим для молоді, мав нове наповнення.

«У нас заняття відбуваються безкоштовно. Сопілки на AliExpress замовили, бубни теж, баян хтось віддав нам, гітари – свої. Все здебільшого тримається на нашому ентузіазмі. Так само художній керівник розмальовочки купила, директор десь олівчики дістала й принесла. І сільська рада потрошку допомагає.

Працюємо над тим, щоб заклад наповнювався чимось новим», – розповіла Валентина Морзєва, депутат Киїнської громади.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секрет довголіття: жителька Чернігівщини Пелагея Фесюн зустріла 100-річний ювілей

Раїса Потій, художній керівник Центру дозвілля молоді, розповіла, що в нинішніх реаліях дітки хочуть займатися творчістю і приходять із задоволенням.

«Дітки ходять до мене на гуртки – вокальний, гри на народних інструментах, один хлопчик ходить вчитися гри на гітарі. Найскладніше нині, що оголошують тривоги, і треба дітям бігти до школи в укриття ховатися. І звісно, що заняття закінчується зненацька. І це проблематично, бо в таких випадках діти втрачають мотивацію. Адже дитина налаштувалася на роботу, її перервали і вона не бачить кінцевого результату. 

Взагалі діти відгукуються і вони активні. І дітей охочих займатися творчістю додається. Є в нашій громаді і переселенці. В школі дітей побільшало, але наразі до нашого закладу вони не ходять.

Далі працюватимемо, щоб вони долучалися і до наших заходів. Вони поки вивчають місцевість, школу, колектив, обживаються», – пояснила Раїса Потій.

Нещодавно в Центрі дозвілля молоді відбулася приємна подія – відкриття молодіжного центру. Особливо дітям подобається, що додався телевізор і приставка PlayStation.

«І в закладі додалася зональність. Одна із зал – для проведення офіційних зустрічей, сесій сільської ради, бо в сільській раді немає великої зали. Звісно, що є простір для комфортного відпочинку дітей. Крісел-груш понаставляли, щоб їм було зручно лежати, килим послали. Не було в нас штор на вікнах, то вже жалюзі повісили, меблів додалося. І діти захотіли чорну стінку, на якій можна писати крейдою і стирати написане.

Також, окрім офіційної зали, є концертна зала, але в нинішніх реаліях концерти скасовують, не дозволяють проводити. Щоправда, в проміжках між тривогами робимо відеозаписи наших артистів, дітей, щоб можна було, зокрема, на дистанційні конкурси відправити. Щоб дітки відчували, що вони не просто так займаються, а є результат.

Нині концертну залу переважно використовуємо для плетіння сіток. Десь рік тому жінки-пенсіонерки з нашої громади виявили бажання плести сітки і в такий спосіб допомагати ЗСУ. Тож чоловіки-сусіди скрутили рамку для плетіння, а ми заручилися співпрацею з благодійними фондами, які нам закупили потрібні матеріали. І оце майже рік плетемо сітки. Щоправда, влітку було дуже спекотно, то за станом здоров’я жінки не могли працювати. Буває, що до цієї справи долучається молодь і діти. Взагалі сітки плетемо, бо в цьому є потреба», – розповіла Катерина Топіха.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button