Колонка редактора

Фатальний флешмоб прийняла Чернігівщина: знищено один із найбільших складів боєприпасів

За останній рік в Україні трапилося кілька вибухів на найбільших військових складах боєприпасів. Варто виокремити чотири випадки – у Харківській, Донецькій, Вінницькій областях, а тепер – уже й на Чернігівщині.

Наприкінці березня 2017 року внаслідок диверсії загорілися військовий склад з боєприпасами і база неподалік міста Балаклея Харківської області. Локалізація тривала кілька днів. Евакуйовували кілька десятків тисяч людей. За інформацією ЗМІ, тоді загинули кілька людей й одна жінка отримала осколочне поранення в голову.

Потім була надзвичайна ситуація під Маріуполем Донецької області. У вересні минулого року сталася пожежа на військових складах поблизу населеного пункту Малоянісоль. Унаслідок пожежі почали вибухати боєприпаси. Тоді обійшлося без жертв і тотальної евакуації. Військові заявили, що пожежа трапилася через підпал поля невідомими людьми. Мовляв, вогонь із поля перекинувся на військові склади. Я не військовий експерт, але якщо навіть це і правда, то виникає логічне запитання – невже ніхто з військових не вбачав небезпеки в пожежі на суміжних полях? Як завжди запитань більше, ніж відповідей.

Одразу після ситуації поблизу Маріуполя вибухають склади боєприпасів на Вінниччині. На одному з найбільших в Україні військових складів поблизу Калинівки знову якийсь втаємничений «хтось» вчиняє диверсію – й у повітря злітають тонни вибухівки. Загалом там зберігалося 188 тисяч тонн боєприпасів.

І тепер маємо надзвичайну ситуацію на Чернігівщині. На складах зберігалося 88 тисяч тонн боєприпасів. Говорити про сам факт пожежі і наслідки можна скільки завгодно, але не це головне. Звісно, не хочеться верещати про чергову зраду та винити всіх і кожного. Не хочеться… Зрад і без того вистачає. Але. Про можливий сценарій саме на цьому складі під Ічнею (входить до списку найбільших в Україні) говорили давно! Неодноразово зазначали на державному рівні, що охорону ічнянських складів варто суттєво посилити, адже «диверсію» там фактично може вчинити звичайний пересічний грибник. А, між іншим, триває п’ятий рік війни, тому в гості може прийти не лише пересічний грибник. Імовірно, і прийшов…

Хочеться вірити, що таку ситуацію не сховають за сухим словом «диверсія». Певні особи мають усвідомити, що в Україні вже залишилося небагато складів із боєприпасами… Мабуть, варто всерйоз задуматися над тим, що війна – не лише на клаптиках територій Донбасу. Ворог зовнішній і – головне – внутрішній воює широкомасштабно. Поки що ми в цій війні, на жаль, програємо… Можна якось зрозуміти і списати на збіг обставин вибух складів один раз. Але не четвертий випадок!

Павло Солодовник

Ще статті по темі

Back to top button