Суспільство

«Жайворонки» vs «сови», або Чи гарантує ранній підйом життєвий успіх

У народі, мабуть, недарма придумали приказку «хто рано встає, тому Бог дає». Більше того, навіть проведено дослідження, суть якого ось у чому: якщо вранці не ігнорувати будильник і вставати раніше, можна справлятися з вранішніми клопотами продуктивніше й здобути визнання на робочому місці.

Інакше кажучи, звичка рано вставати – це ознака успішних людей. Бо інша приказка вчить, що до обіду сплять тільки ледарі.

Але що робити, якщо зле стає лише від думки, що, скажімо, до 8-ї години ранку треба встигнути не лише продерти очі, а й зробити зарядку, поснідати, виконати хоча б одну важливу справу та розпланувати цілий день? Невже між невдачами і нездатністю прокидатися рано є прямий взаємозв’язок?

Скажу одразу, жахатися не варто. Бо приблизно для половини людей це взагалі – не проблема, оскільки 50% усього людства не належать ані до «жайворонків», ані до «сов». Та й успіх тільки з ранніми підйомами пов’язувати не варто.

Тож не поспішайте ставити будильник на п’яту ранку. Адже насильне привчання не матиме ефекту. А приміряючи на себе «модель» успіху, не забувайте кілька важливих речей. По-перше, не всі успішні люди є «жайворонками» і аж ніяк не всі «жайворонки» – успішні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Теплий светрик, глінтвейн і вітамінне свято: як наповнити осінь яскравим змістом

Науковці стверджують, що людина найкраще почувається, коли живе за своїм природним графіком. Тоді, зокрема, й працюється продуктивніше. Адже чимало наших проблем, у тому числі зі здоров’ям, від недосипання.

Можливо, твердження про більшу успішність «жайворонків» виникло через те, що більшості з нас доводиться починати робочий день із 8-ї або 9-ї ранку. І це ставить «жайворонків» і «сов» у нерівні умови. Бо зазвичай усі важливі наради та зустрічі заведено планувати на першу половину дня, що краще для любителів ранніх підйомів, адже саме в цей час вони більш активні та зібрані. Натомість «совам» доводиться працювати в час, коли їхній організм не хоче цього робити, через це у них і гірший настрій і нижчий рівень задоволеності життям.

Тож, мабуть, кожному варто підбирати такий робочий ритм, за якого було б найзручніше розкрити всі свої сильні сторони.

Але якщо вранішній підйом таки гарантує успіх і омріяне просування кар’єрними сходами, то призвичаїтися до цього можна. Бо вмотивованій людині задля досягнення цілі до снаги навіть гори перевернути.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button