Колонка редактора

Про новорічну психологію, «гнилі яблука» і життєву казку

Скоро Новий рік. Спеціально написав це речення першим, щоб ви мали змогу замислитися та відчути атмосферу наближення свята. Прикрашена іграшками та гірляндами ялинка, мультфільми про сніговичків, подарунки, вітання… Заплющте очі, глибоко вдихніть повітря носом… Саме так. Відчули той божественний новорічно-різдвяний аромат? Дійсно – цикл новорічно-різдвяних свят не за горами.

Уже всі магазини у місті з космічною швидкістю перетворюються на міні-резиденції свята. Маркетологи супермаркетів, ресторанів і кафе натхненно працюють над цим і заманюють вас і ваші грошики. На Красній площі вже почали приготування: монтують ковзанку, готують локації для ялинки та казкового містечка. Та не про це йтиметься.

У моїй родині новорічні свята дуже люблять, тому мені ця традиція передалася автоматично. Як можна не любити Новий рік? А виявляється – можна. Ще й як. І навіть знаю людей, які просто ненавидять ці свята. Але також знаю людей (що цікаво – вже поважного віку), які з нетерпінням чекають зимових свят: встановлюють і прикрашають ялинку, вітають рідних, відпочивають і насолоджуються зимовими дійствами. В цьому аспекті хочеться провести паралель і порівняти ці два протилежні явища.

Явище № 1. Противник свята. Грубий, злий, постійно всім і всіма незадоволений, нікому не довіряє, підступний, брехливий, здатен принизити й оббрехати. Та головне і найстрашніше – його діти, як кажуть, «впали недалеко від яблуні». Діти вже повиростали, і в своїх родинах теж впровадили ненависницький культ не лише до свята Нового року, а до всього людства. Така собі філософія життя – всі вороги. Життя без радості.

Явище № 2. Прихильник свята. Життєрадісний, товариський, активний у суспільстві, любить справедливість і правду, людей поважає і не принижує. Виховав чуйних, розумних і – головне – щасливих дітей. Там немає колосального багатства і феноменальних статків. Зате є головніше – радість кожному дню. Філософія життя – свято. Життя в радості.

Мораль цієї байки проста. Істина – в деталях, усе починається з маленького.

Не забирайте у дітей казку. Даруйте їм свято, тепло і увагу. І самі будьте добрішими. Пірнайте в океан відпочинку якомога частіше. За повсякденними бідами та проблемами ми рідко приділяємо увагу собі. Особливо жителі сіл тонуть у безодні побуту. Новий рік – це унікальна можливість все змінити: пробачити всім кривдникам, забути про все лихе, зателефонувати рідним і привітати. Це прекрасна нагода подарувати собі і родині свято. Для вас це дрібниці, але для дітлахів – це цілий світ. І не забувайте, що щасливі діти виростають у щасливій родині.

Павло СОЛОДОВНИК

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button