Новини

Про сіверські димні парадокси та «облизані» попільнички

На очі потрапила цікава статистика, що в Чернігівській області, як і в Україні загалом, кожна п’ята особа у віці від 12 років і більше міцно присіла на тютюнову голку. У 43% жителів області стаж куріння становить понад 20 років, кожен п’ятий палить від 16 до 20 років, 17% – від 6 до 10 років, і курців-початківців (від 1 до 5 років) – 16%. Серед осіб, які палять, найбільше (33%) тих, які викурюють від 6 до 10 цигарок за день, 29% – від 16 до 20 цигарок. Як бачимо, картина, м’яко кажучи, не дуже радісна. Тим паче, коли усі й так знають, що з року в рік через різні причини здоров’я нашої нації, на жаль, не покращується.

Наразі важко збагнути, чому з підліткової свідомості не можна викорінити стереотип, що «диміти» – модно і дуже по-дорослому. Адже в цивілізованому світі, частиною якого так прагнемо бути, мода геть інша – на здоровий спосіб життя. Натомість у нашій країні тютюновий дим в’ється довкола і дорослих, і малих.

Якось одна подруга зізналась, що курить лише тому, що їй дуже до вподоби відкривати гарненьку пачку з цигарками і витягувати звідти білосніжну тоненьку нікотинову паличку своїми пальчиками зі свіжим модним манікюром. Чим не краса?

Інша знайома розповідала, що курити їй не подобається, але знову і знову береться за цигарку, бо в так званій курилці дізнається всі свіжі новини та плітки. А якщо ходитимеш і збиратимеш їх у кабінетах, начальство вирішить, що тобі нічим зайнятися.

Гадаю, таких прикладів кожен може навести цілу купу. Але в кожному з них є своя показовість. Наприклад, навряд чи рука модниці з вишуканим манікюром потягнеться до пачки з цигарками незрозумілого кольору з непривабними зображеннями.

Також варто зазначити, що ставлення до курців у суспільстві за віковими і статевими ознаками теж неоднозначне. Дитяче паління засуджують усі, от тільки чомусь це явище донині ніхто не може викорінити. І це, мабуть, тема для цілого дослідження. Ми ж рухаємося далі.

Із студентських років пам’ятаю, як один викладач казав, що чоловікам дуже не до вподоби цілуватися з дівчатами, які курять. Бо це те саме, що облизати попільничку. Про зворотний бік ситуації, що жінкам так само неприємно цілуватися з чоловіками-курцями, ані пари з вуст. Хтось скаже, що все вірно, адже жінка – це мати й таке інше. Ось тільки не варто забувати, що батько – також приклад для малюка. Бо навряд чи настанова, що куріння – це шкідливо, з вуст людини із цигаркою в руках виявиться дієвою.

Про страшні хвороби, від яких зазвичай потерпають курці, моторошно навіть згадувати. До речі, торік в області від злоякісних новоутворень гортані, трахеї, бронхів, легенів померли понад 300 осіб. І це лише те, що стосується органів дихання!

Не варто ігнорувати й економічний аспект. Бо згубна звичка витягує з кишень і гаманців курців кругленькі суми, щонайменше 20 гривень за пачку. І це на день! А в році 365 днів! Тож, якщо відмовитись від звички подиміти на самоті чи в компанії друзів, можна назбирати потрібну суму, якої завжди не вистачає, на цікаву подорож, подарунок для коханої людини, ремонт чи якусь потрібну річ. Ось тільки для цього потрібні бажання та сила волі, чого почасти багатьом дуже не вистачає. А виникають вони зазвичай тоді, коли, як в усім відомій приказці, пізно пити боржомі….

От і маємо невтішну статистику.

Ще статті по темі

Back to top button