Суспільство

Ліквідація районних рад: які зміни чекають на чернігівців

На минулій сесії муніципалітету депутати ухвалили рішення ліквідувати районні ради Чернігова. Частина їхніх повноважень тепер перейде до міської ради.

Володимир Грецький, який наразі очолює Деснянську в місті Чернігові раду, розповів, що такі органи організовувалися, коли розбудовувалася економіка міста, зокрема створювалися нові великі підприємства. Районні ради займалися благоустроєм міста, а обов’язком мерії був стратегічний розвиток Чернігова.

«Зараз же економіка держави мало розвивається, відповідно, на місто це впливає також. Тому районні ради відживають своє. А от їхню функцію як представницького органу треба зберігати. Зараз втілюється в життя процес діджиталізації. Якщо буде створена платформа, наприклад, електронна, щоб люди могли звертатися до органів місцевого самоврядування, і не знадобиться, щоб для цього був представник у вигляді депутата районної ради, то шлях ліквідації правильний. Кошти на це можуть бути виділені за рахунок економії від оплати праці співробітників районних рад. Якщо ж ліквідація полягатиме лише у звуженні штату людей, тоді процес хибний. До того ж багато що залежатиме від роботи депутатського корпусу міськради», – зазначив Володимир Грецький.

Він також наголосив на тому, що в міській раді створено департамент праці та соціального захисту і районні управління переходять у його підпорядкування. Територіальні центри також підпадатимуть під управління міста. Реєстр виборців та служба у справах дітей так само. Можливо, збільшиться штат управління архітектури, оргвідділу та деяких інших підрозділів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Райради у Чернігові ліквідовують

За словами Володимира Грецького, над питанням скорочення штату працювала робоча група, аби максимально зберегти колективи та перевести структурні підрозділи райрад до міської ради. Щодо економії від цього процесу, то Володимир Грецький пояснив:

«З одного боку, є планові показники, наприклад, у процесі приєднанні районних управлінь праці і соціального захисту до міського департаменту, загальна чисельність співробітників у двох радах зменшується на 25 штатних одиниць. Зараз можна говорити все що завгодно, скільки скорочується, яка економія. Але хто за якими критеріями буде аналізувати та рахувати, який ефект від цього, наприклад, через рік… Ми розуміємо, що ніхто. Тим паче, децентралізація передбачає збільшення повноважень на місцях. Наприклад, те саме управління соцзахисту може змінити систему нарахування пільг, субсидій чи ще щось, тоді це потягне збільшення штату людей. Тому оці питання щодо економічного ефекту я взагалі не розглядав би».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліквідація рад і мерські погрози опонентам: серпнева сесія міської ради

Приміщення ж райрад є комунальним майном Чернігівської міськради, тому воно так і залишиться у її власності. Саме вона і розпоряджатиметься, кому їх надалі надавати у користування.

Сам голова Деснянської райради Володимир Грецький розповів, що вже склав плани на майбутнє. Він братиме участь у місцевих виборах. Чоловік вже має власну програму розвитку міста, з політичною силою, від якої йтиме на вибори, він ще не визначився, каже, що все залежить від того, яка з них погодиться підтримати його програму.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button