Культура (Вiдео)

28 років перемог: секрети успіху відомого у світі чернігівського танцювального колективу «Ярмарок» (Відео)

Шоу-балету «Ярмарок» цього року виповнюється 28. Спершу він існував на базі обласного палацу дітей та юнацтва. Зараз це самостійна організація – Центр дитячої та юнацької творчості шоу-балет «Ярмарок». За час своєї діяльності колектив неодноразово ставав переможцем міжнародних і всеукраїнських конкурсів, є дипломантом і лауреатом, на його рахунку 15 нагород гран-прі. «Ярмарок» добре відомий за межами України. Наприклад, позаминулого року його запросили на «Кубок дружби» в Мінську. Тут проходив відбірковий тур на «Слов´янський базар». Тоді колектив виборов перше місце.

«Ми представляли Чернігів і в Юрмалі, ми були в Швеції, Білорусі, Польщі, Італії. Цього року ми летимо представляти Україну на міжнародний фестиваль до Грузії. Наш колектив, основний напрям – це естрадна хореографія. У нас є дуже багато номерів народного українського танцю. Ми будемо вести стилізацію українських танців. Представляти Україну на міжнародному фестивалі в Батумі», — Євген Агафошин, заслужений діяч естрадного мистецтва, художній керівник і засновник народного колективу естрадного танцю шоу-балет «Ярмарок».

Євген Агафошин каже, що за кордоном дуже люблять стилізовані народні танці. Українські – не виняток. Він розповів, що, перебуваючи в Італії, його колектив демонстрував ще й естрадну хореографію. Ці номери стали призовими. Тепер «Ярмарок» має чимало друзів в Італії. Для них цього року колектив готує сюрприз, який продемонструє на звітному концерті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше на Чернігівщині творчим колективам та митцям вручили обласну премію імені Григорія Верьовки

«Ми дуже багато спілкуємося з викладачами та керівниками з інших країн, з тими, які розуміють, що мистецтво – без кордонів», — Євген Агафошин, заслужений діяч естрадного мистецтва, художній керівник та засновник народного колективу естрадного танцю шоу-балет «Ярмарок».

Євген Агафошин розповів, що участь у шоу-балеті є своєрідним квитком у майбутнє для тих, хто хоче займатися танцями професійно.

«Випускники нашого центру танцювального, коли вступають на хореографічні факультети, то їх знають і уточнюють: «А, ви з Чернігова? З «Ярмарку»?». Усе, їх забирають із руками та ногами», — Євген Агафошин, заслужений діяч естрадного мистецтва, художній керівник та засновник народного колективу естрадного танцю шоу-балет «Ярмарок».

У колектив приходять діти віком від трьох із половиною років. Займаються і студенти.

«Ми намагаємося зацікавити дітей. Наприклад, із молодшими групами в нас усе це в ігровій формі. Ми не даємо термінологію хореографічну, ми в ігровій формі. Але даємо підготовку до того, що в кожного своє положення ступні, руки, є своя назва. Якщо медицина в усьому світі на латині, то хореографія – французькою», — Євген Агафошин, заслужений діяч естрадного мистецтва, художній керівник та засновник народного колективу естрадного танцю шоу-балет «Ярмарок».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оркестр при міській раді: в Городні створили мультиінструментальний колектив

Художній керівник шоу-балету наголошує на тому, що танців треба вчитися довго. Тому батьки мають набратися терпіння.

«Зрозумійте, коли ви вчилися в школі, то починали вчити літери, потім утворювати склади, зі складівслова. Так і в танці. Є певні правила, навички, що напрацьовуються не за місяць, а роками. Ми намагаємося навчити, що ви повинні досягати з кожним днем кращого результату, ніж був у вас вчора. Якби ми, викладачі та наші діти, не любили одне одного і не любили танці, то нашому колективу не було б стільки років», — Євген Агафошин, заслужений діяч естрадного мистецтва, художній керівник та засновник народного колективу естрадного танцю шоу-балет «Ярмарок».

Євген Агафошин пояснив, що шоу-балет – це не просто бездумні рухи.

«У нас одразу була назвашоу-балет «Ярмарок», тому що в перекладі з французької шоу це різноплановість, різнобічність… оскільки наш балет танцює різнопланово, а балет це колектив танцівників. Тож шоу-балет «Ярмарок»  це колектив, який танцює в різноплановому напрямі», — Євген Агафошин, заслужений діяч естрадного мистецтва, художній керівник та засновник народного колективу естрадного танцю шоу-балет «Ярмарок».

Зараз у колективі займаються майже дві сотні дітей. Частина з них має проблеми зі здоров´ям, наприклад, цукровий діабет. Однак тут навчають толерантності та допомоги одне одному. Також є малеча з багатодітних родин.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button