Культура (Вiдео)

Багатоголосся музики: в Чернігові відбувся музичний концерт барокового стилю (Відео)

У межах проєкту «Мода Гетьманщини: від бароко до рококо» в Чернігівському історичному музеї ім. В. В. Тарновського відбувся концерт барокової музики. Такі концерти традиційно відбуватимуться в останню п’ятницю місяця завдяки Академічному камерному хору ім. Дмитра Бортнянського. Це вже другий концерт у межах проєкту.

«Ми будемо виконувати фрагменти літургії нашого українського композитора Миколи Дилецького «Партесна літургія» – це саме представник барокової школи в музиці. А також представник європейського напрямку музики бароко Йоганн Себастьян Бах», — керівник Академічного хору камерного хору імені Дмитра Бортнянського Ігор Найдьон.

Бароковий стиль музики охоплює період приблизно від початку ХVII і до середини XVIII століття. Варто зазначити, що період бароко в Україні виник дещо пізніше, аніж у Західній Європі.

«По-перше, ми зараз кажемо саме про Миколу Дилецького – це основоположник «Мусикійської граматики», якраз той науковий твір є початком саме барокової музики», — керівник Академічного хору камерного хору імені Дмитра Бортнянського Ігор Найдьон.

У період бароко з’являється дуже багато музичних жанрів, найпоширенішим серед них стає опера. Музика бароко вражає своїм багатоголоссям і різноманіттям інструментів.

«Дуже багато писали саме церковної музики, якраз саме на літургію.

Це якраз найбільш насичена хорова партитура. Тобто якщо ми кажемо про класичний хор – це чотириголосся, якщо ми кажемо про барокову музику – то це 16-18 голосів.

Якраз і в цій помпезності, в насиченості самої хорової партитури, в дуже маленьких тоненьких нюансах, у їх просто неймовірній кількості. Тобто ви можете це послухати в музиці Баха.

Саме цим і характеризується музика бароко – насиченістю», — керівник Академічного хору камерного хору імені Дмитра Бортнянського Ігор Найдьон.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button