Культура (Вiдео)

Безликі святі та злиття протилежних сторін світу: унікальні картини українського митця (Відео)

Творчість, що поєднала Схід і Захід. Саме так можна охарактеризувати роботи українського художника кавказького походження Георгія Косміаді. Він першим свого часу поєднав східну мистецьку традицію та західно-європейський модерн.

«Ці умовно декоративні композиції, така собі свобода від натурного зображення, це все притаманно східному мистецтву і водночас орнаментика на деяких німбах, художник використовує орнаменти, характерні тільки для кераміки Середньої Азії, Кавказу», — розповідає Марина Гриценко, старший науковий співробітник Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкриваємо нові імена: виставка студії «Колібрі»

Серед робіт художника можна знайти цілий цикл картин на сакральну тематику. Він мав власне, досить своєрідне розуміння духовності. Зокрема всі твори написані в темних тонах із застосуванням ефекту підсвічення. А образи на них безликі та безособистісні.

«А це характерне ще для дохристиянського мистецтва, коли люди обожнювали ще сили природи, безликі, безособові. І ці залишки архетипів, певних уявлень можна побачити, як синтезується органічно з певною релігійністю в творах художника», — говорить Марина Гриценко, старший науковий співробітник Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

Сам художник 24 роки прожив у Рівному. Там він займався не тільки творчістю, а й педагогічною діяльністю. Встигав викладати одночасно в 5 гімназіях.

«Завдяки його зусиллям була організована виставка дитячих робіт. І найкращі роботи знов-таки завдяки зусиллям Георгія Косміаді експонувались на першій виставці дитячого малюнка в Парижі», — зазначає Марина Гриценко, старший науковий співробітник Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Галагана.

Усі охочі можуть ознайомитися з творчістю художника в обласному музеї імені Галагана. Тут представлено 35 його творів німецького періоду, які виконані в техніці монотипія та живопис темперою. Виставка під назвою «Між Сходом та Заходом» діятиме до середини травня.

Журналіст – Ольга Лазун

Ще статті по темі

Back to top button