Культура (Вiдео)

Мікровишивка, пісні та фірмова гартачанка: у Пісках відгуло фестивальне свято (Відео)

Піснями, танцями та справжньою українською горілкою зустрічають гостей на фестивалі «Відродження українського села, його духовності та культури». На шостий щорічний фестиваль, який проходить у Пісках Бахмацького району, з’їхалися аматорські колективи з різних районів області.

«Ми приїжджаємо сюди вже третій рік, тут гостинно приймають, дуже така атмосфера тепла, дружня. І ми дуже раді, що так усе в нас виходить. Ми переймаємо досвід інших колективів, багато чого навчаємось», — розповідає Тетяна Рижкова, учасниця жіночого аматорського колективу «Феєрія», с. Переволочна, Прилуцький р-н.

«Воно обєднує людей, вчить нас не забувати традиції та українську духовність. Привчати молодих, щоб вони не забували українських народних традицій», — говорить Надія Мариненко, керівник народного аматорського фольклорного колективу «Молодички», с. Мрин, Носівський р-н.

«Тут наші діти виступають, танцюють. Показують українські вишиванки, українські сукні, традиції українського народу. Це дуже цікаво, дуже корисно і для батьків, і для дітей. І, мабуть, для присутніх також, якщо стільки зібралося народу», — відзначає Тетяна, мама учасниці фестивалю.

Гості фестивалю мали можливість скуштувати вуличну їжу та придбати на пам’ять вироби народних умільців. Цього разу тут представили роботи не тільки майстрів Чернігівщини, а й інших міст.

«Роботи на найвищому рівні. Ми їздимо часто містами, у моїх майстрів роботи найкращі. Це не тому, що я хвалю, це правда. Дуже якісні, дуже цікаві, у нас із фантазією взагалі все нормально. І все з душею робимо. Ось букетик із цукерок. Цукерку видавлюєш, з’їдаєш, а букет залишається на згадку», — говорить Марина Ручиця, керівник любительського об’єднання «Скарби Конотопщини», Сумська обл.

«Багато люди купують. Образи, дзеркало. Ось поличка під ікони. Я своїми руками все роблю. От мій товариш малює картини, а я різьбленням займаюся», — розповідає Михайло Головань, майстер із різьби по дереву.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Корюківці започаткували новий фестиваль

«Це ексклюзивні прикраси. Я однакових не роблю. Техніка хрестик, напівхрестик, рококо. Вишиваю різні – і квіти, і візерунки. І закодовані імена у вишивці», — говорить  Яна Спаська, майстер із мікровишивки.

На фестивалі яблуку ніде впасти. Люди приїхали на захід, аби особисто відчути атмосферу свята з українським колоритом.

«Нам цікаво, як люди проводять час, вільний від роботи. Так і ми захотіли приїхати та подивитися на свято».

«Люди можуть познайомитися одне з одним, подивитися, чим багата наша земля, а також послухати виступи. Ну, не все ж працювати, треба і відпочивати колись».

«Тут дуже цікаво. Щороку проводять, щороку їздимо. І виступи дуже цікаві, і продукцію продають. Дуже задоволені цим святом».

Організатори кажуть, що мета фестивалю – не тільки відродити українське село, а й зберегти та популяризувати народні звичаї.

«Якщо буде жити і процвітати село, то і місто буде теж жити, тому що є такі слова: зруйнуйте наші села і ферми – і ваші міста заростуть бурянами. Залишите наші села і ферми – і ваші міста розцвітуть, мов у казці. Тому ми повинні відроджувати село, щоб молодь була. Сьогодні дуже приємно, що багато молоді у нас на фестивалі, молоді, яка представляє українську пісню», — зауважує Валерій Колоша, засновник фестивалю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині провели народний фестиваль

До фестивалю постійно долучається народний депутат Валерій Давиденко. Він упевнений, що такі заходи неодмінно треба проводити.

«Щоб ми згадали наших предків, пращурів, сказали, що ми є, не втратили нашу ідентичність тисячолітню. Незалежності в нас 30 років, а історія України дуже-дуже давня. І така козацька, сильна нація ми. От ми і збираємося для цього», — говорить Валерій Давиденко, народний депутат України.

Також Валерій Давиденко поспілкувався з місцевими жителями та приготував цілий казан своєї фірмової гартачанки, якою потім пригощав гостей фестивалю. Каже, що рецепт йому дістався від діда-фронтовика.

«У нього багато було голубів. І були голуби м’ясної породи. Варили з голубів. Сусід теж був фронтовиком. І ліворуч, і праворуч усі були фронтовиками. Вони збиралися, в них була така традиція, вони цих голубів чистили, додавали туди картоплю, потім пшоно, робили засмажку, яйця і в результаті отримували дві страви – зливанка та власне каша», — розповідає Валерій Давиденко, народний депутат України.

Гості фестивалю отримали від народного депутата і музичний подарунок. А саме – виступ українського гурту.

«А зараз я хочу запросити на цю сцену своїх друзів – заслужених артистів України, легендарний гурт «Степ» — Сергія і Андрія. Насправді так і є, ми друзі. І я дуже радий, що у вашому регіоні є такі люди, є такі депутати».

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button