Культура (Вiдео)

«Цвіт папороті»: в Чернігові заснували унікальну школу письменників (Відео)

Письменники з усієї України з’їхалися до Чернігова, аби знайти «Цвіт папороті». Саме таку назву має літературна школа, яку створили, аби початківці мали змогу перейняти досвід у професіоналів. Ідея її створення виникла після проведення безкоштовних курсів української мови.

«Ми звернули увагу, що дуже багато творчих людей, які щось починають писати, вони прийшли на безкоштовні курси української мови, бо хотіли отримати якісь знання з мови, літератури. Я була на зимовій літературній школі в Карпатах і намріяла собі, що мої студенти теж зможуть у Чернігові навчатися в майстрів слова», — директор бібліотеки ім. М. Коцюбинського, співорганізатор школи «Цвіт папороті» Людмила Зіневич.

На таку ініціативу бібліотеки Коцюбинського відгукнулася й обласна Спілка письменників. Разом вони подали спільний проект на конкурс Українського культурного фонду та перемогли.

«Була ідея спочатку. Щоб це були учасники тільки з Чернігівської області, потім ця географія розширилася, оскільки ми подали цей проект на Всеукраїнський конкурс, він набув відповідного масштабу. Тому в нас люди з усіх регіонів. Це люди дуже різні, але мені здається, що це надзвичайно цікаво», — співорганізатор школи «Цвіт папороті», директор Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Імениті письменники, режисери та барди викладатимуть у Чернігові

Заняття в школі проходитимуть у формі неформального спілкування. Учасники побувають на екскурсії Черніговом і відвідають нічні читання та виїзні пленери в Сосниці та Седневі. Заплановані також тренінги, майстер-класи, лекції та діалоги, які проведуть імениті письменники та науковці.

«Я запрошена на цю школу, щоб ми поговорили не тільки про літературний хист, а про такі глибинні спроби пошукати сенс життя, поговорили про такі найважливіші речі, як смерть, кохання, ерос, танатос. І безпосередньо мені хотілось би звернути увагу на майстерність Михайла Коцюбинського. Замість того, щоб описувати на кількох сторінках, як хто в кого закоханий, він пише «вона до нього аж світиться» або «її очі пірнули йому прямо в серце». І мені здається, що це повинно задати якісь стандарти нашим слухачам», — кандидат філософських наук, викладач школи «Цвіт папороті»Тамара Андрійчук.

Учасниками школи змогли стати всі охочі. Сюди завітало чимало студентів вишів, які щойно розпочали свій творчий шлях. Кажуть, що прийшли сюди, аби отримати новий досвід й удосконалити власну майстерність.

«Я бачу, що в моїх віршах є помилки, немає особливої ритміки, і тому я хочу опрацювати свою майстерність, розкрити глибше свій потенціал. Також було б корисно познайомитися з літературознавцями, які могли б підказати, якою стежкою йти до успіху», — учасниця школи «Цвіт папороті» Валерія Нікітенко.

«Я нещодавно брав участь у конкурсі «Книга року», що проходив у бібліотеці ім. Коцюбинського, і мені запропонували взяти участь і в цій літературній школі. Зараз у мене серед планів видати свою книжку. Тому я хочу спробувати її писати далі і розвиватись», — учасник школи «Цвіт папороті» Олександр Білогура.

Перший день роботи школи розпочався зі знайомства та музичного вступу.

Також учасники школи дізналися про те, як реалізувати в життя свою ідею, та довідалися таємниці художньої творчості від київського літератора Володимира Даниленка.

«Дуже багато людей, які не мають базової літературної освіти, але вони відчувають, що хочуть писати. Для них дуже важливе спілкування зі спеціалістами, які вже це пройшли, щоб дати поштовх, як це робити. Бо іноді нема навіть із ким проконсультуватись. Я їм залишу свої координати, я їм буду підказувати, допомагатиму навіть видатись», — письменник, літературознавець Володимир Даниленко.

Наприкінці дня на всіх учасників очікує екскурсія містом. Загалом курс проходитиме з 1 по 7 липня. У ніч на Івана Купала молоді письменники шукатимуть цвіт папороті. А після закінчення навчання викладачі та студенти матимуть змогу доповнити своїми новонаписаними творами збірку, вихід якої запланований на вересень.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button