Культура (Вiдео)

Ціна і собівартість картини: чернігівські художники привідкрили завісу «творчої кухні» (Відео)

Найпопулярнішими роботами серед картин, що користуються попитом у споживача, за словами художників, наразі є краєвиди Чернігова, пейзажі, квіти, портрети, часто твори в сучасному модерновому напрямку.

«Потрібно бути, як зараз кажуть, у тренді. Щоб роботи подобались, але водночас були б досить високого художнього рівня», — говорить Оксана Корнієнко, художниця, член Спілки художників.

Бути в тренді, йти в ногу з часом потрібно, адже картини – як мистецькі твори, – сьогодні переживають досить складні часи. Причина спільна для багатьох сфер – у людей мало грошей.

«Звісно, важко. Матеріально. У сенсі виставкової діяльності. Важко – це дорого», — зазначає Тетяна Федоритенко, художниця, секретар Чернігівської обласної спілки художників. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські художники встановили рекорд України

«Дорого в сенсі матеріалів. Зараз дуже дорогі матеріали. Якщо художник-початківець, йому у велику суму виллється все купити. Підрамник. Полотно. Рама. Самі фарби олійні. Пензлики. Лак. Розчинник», — говорить Тетяна Федоритенко, художниця, секретар Чернігівської обласної спілки художників. 

Раніше дуже добре картини розходились як подарунки офіційним гостям міста, політикам тощо. Тепер із цим гірше. Наразі купують як місцеві, так і туристи, кияни. Реалізують через інтернет-продажі, виставки, індивідуальні замовлення. Пік реалізації був у 90-ті, на початку 2000-х. Зараз спад.

«Картини продаються? Ну, як продаються… Звісно, не так, як було 10-15 років тому. Раніше багато покупців було», — зізнається Тетяна Федоритенко, художниця, секретар Чернігівської обласної спілки художників. 

«Стало важче. Зараз усе дорожчає, і художники не виняток. Дуже дорогі матеріали», — говорить Оксана Корнієнко, художниця, член Спілки художників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Андріївський узвіз по-чернігівськи: чому знані місцеві художники змушені продавати свою творчість у підземеллі

«Мінімум – робота розміром 60 на 60. Собівартість матеріалів – це щонайменше гривень 500», — зазначає Оксана Корнієнко, художниця, член Спілки художників.

У Чернігові вартість картини в середньому становить приблизно 5 тисяч гривень, для Києва середня вартість зростає вдвічі – 10 тисяч. Це якщо не брати «зірок» жанру.

Загалом, попри незначний застій у цьому мистецтві, воно, як будь-яка класична творчість, незнищенне. Чому? Найкраще характеризують слова відвідувача картинної галереї.

«Вона несе красу. А краса врятує світ», — наголошує Володимир Захарович, відвідувач виставкової зали.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button