Культура (Вiдео)

Брейк-данс культура «вливається» в життя чернігівської молоді: що приховують вуличні танці (Відео)

У Чернігові активно розвивають брейк-данс. Це не просто вид танцю, а ціла культура. Вона налічує чотири складові: сам брейк, графіті, ді-джеїнг і МС. Керівник чернігівської брейк-данс школи Ярослав Гайовий розповів, що вони ввели ще п’яту – знання. Таким чином діти не просто тренуються, а й вивчають суть цієї культури. Адже тут є свої неписані правила, що стосуються не тільки зовнішнього вигляду, а й поведінки на батлах. Зокрема, кожен учасник має свій нікнейм.

«Коли діти займаються брейком на змаганнях, ми не оголошуємо їхні прізвище, ім’я.Вони мають свої нікнейми.Вони їх вигадують собі самі і потім намагаються зробити їх як теги, підписи.Влітку ми будемо запроваджувати змагання з графіті.Зокрема буде й графіті в нас.Ми будемо дітям показувати, як це все малювати як графіті»,- Ярослав Гайовий, керівник брейк-данс школи Cave Men Crew.

А от колишні репери, які читали речитатив, тепер трасформувалися в МС. Ці люди беруть участь у змаганнях і показують свою майстерність у фрістайлі. За прикладом Чернігова наразі цей рух відновлюють у Прилуках. До того ж, у брейку є і свої діджеї.

«Змагання в нас проходять не так, що ми натиснули на плей – музика грає і відбуваються змагання. У нас є діджей, біт-майстер, який зводить музику. У нього є два вертаки, він це все зводить. В нас музика йде постійна. Ще додає скрейчинги. У нас навіть є скрейчинг-змагання, коли діти мають потрапити в скрейч»,- Ярослав Гайовий, керівник брейк-данс школи Cave Men Crew.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У козацьких традиціях: школярів Чернігівщини долучають до всеукраїнської гри (Відео)

Ярослав Гайовий зазначає, що до брейку входять елементи акробатики і не тільки. Аби напрацювати рухи, потрібна матова зона, музика та бажання займатися.

«Брейкінг сам по собі дає свободу в самих рухах. Ми спершу вчимо базові рухи, потім даємо волю оригінальності. Коли відбувається суддівство в змаганнях, то спершу оцінюють знання бази, музикальність, а потім уже оригінальність. Це все ми вкладаємо в голову дітям»,- Ярослав Гайовий, керівник брейк-данс школи Cave Men Crew.

«Я з тренером знайома десь із трьох років. Удома, коли мені вдалося стати на голову і зробити такий собі фріз, сестра порадила займатися брейком. От я прийшла і вже 5 років займаюся. Подобається свобода. Те, що можна зробити що хочеш під музику. Це можна зробити красиво. Багато змагань уже було. В 2017-18 у мене все дуже добре йшло. Багато перших місць брала. Зараз теж розвиваюся»,- Марія, b-girl.

Анна два роки займається брейком. До цього ходила на акробатику.

«Мені дуже подобається брейк-данс тим, що це свобода, що кайфуєш від процесу. Колектив. Усе практично мої однолітки. Усе класно»,- Анна, b-girl.

А от Нікіта вирішив змінити сучасні танці на брейк. Займається ним лише кілька місяців. Та вже має що показати.

«На початках мене приводили сюди батьки, я цим зацікавився. Ось воно наросло до такого. Тут можна до танцю влити свої почуття, емоції, є елементи, які можна вивчити швидко. А деякі добиваються дуже довго»,- Нікіта, b-boy.

Загалом же заняття з брейку починаються з восьмирічного віку. Однак Ярослав Гайовий бере дітей із чотирьох років, аби підготувати дітей та фізично зміцнити їх. Тренер каже, що стилістика брейкінгу багатогранна, тому кожен може ним займатися. За його словами, в брейку не буває бездарних, а бувають ліниві.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button