Культура (Вiдео)

Чернігів – полковий центр і гармати на церквах: чернігівські науковці зібрали факти боїв за місто (Відео)

«12 битв за Чернігів» – це книжка, в якій розповідається про міліарне минуле міста. Її авторами стали чернігівські історики Олександр Бондар і Михайло Жирохов.

«У процесі роботи над різними матеріалами, темами, виявлялося, що знаходилися якісь битви, якісь дані. Якщо давньоруські битви більш-менш висвітлені, там Друга світова, то битви пізнього Середньовіччя ранньомодерного часу загалом не висвітлені в нашій історіографії. Хоча Чернігів – це місто, яке існує більше ніж тисячу років, битви тут відбувалися. Ми нарахували тільки за літописними даними приблизно 40 битв», — Олександр Бондар, історик, співавтор книжки «12 битв за Чернігів».

Серед них автори книжки відібрали 12 найвизначніших битв, що відіграли значну роль в історії Чернігова. Наприклад, погром міста монгольським військом 1239 року. Олександр Бондар розповів, що після цього Чернігів перетворився на другорядне місто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські історики пропонують зробити з «Казбеку» музей

«Або ж битва 1648 року, коли козаки взяли місто, вибили польський гарнізон звідси, місто стало полковим центром, по суті, центром Лівобережної України. Наприклад Другої світової. Дійсно вражаючі руйнування, вражаючі втрати міста. І це теж відіграло свою роль, бо, гуляючи сьогодні Черніговом, ми бачимо місто, відбудоване після війни. Оскільки Чернігів був дуже поруйнованим, приблизно 70% житлового фонду архітектури», — Олександр Бондар, історик, співавтор книжки «12 битв за Чернігів».

У книжці наведені і маловідомі факти з життя міста.

«Це облога Чернігова 1579 року. Про неї більшість чернігівців, я впевнений, навіть не чула. Це була облога Речі Посполитої Чернігівського гарнізону. І там дуже такий цікавий момент – про використання чернігівських храмів на Валу як оборонних точок. Із них позривані були верхи. З них оборонці міста вели бої, використовуючи вогнепальну зброю. Навіть гармати на церкви позатягували», — Олександр Бондар, історик, співавтор книжки «12 битв за Чернігів».

У основу книжки лягли дані документів, що містяться в чернігівському архіві та історичному музеї. Використовували і наукові статті. Аби схеми боїв були в одному стилі, їх довелося малювати заново.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський історик дослідив походження назви центральної площі Чернігова (Відео)

«Ми намагалися це все адаптувати. Наприклад, намагалися висвітлити бої за Чернігів 1919 року, оскільки цей період досі не просто замовчували, а він був під забороною. І от ми розбирали якраз захоплення більшовиками Чернігова, як це було», — Олександр Бондар, історик, співавтор книжки «12 битв за Чернігів».

Олександр Бондар каже, що коли створювали книжку, то розуміли, що міліарна історія досить специфічна для сприйняття. Тому писали її максимально зрозуміло. У книжці можна побачити і цитати з документів, аби люди могли перевірити дані, наприкінці кожного розділу є коротка бібліографія, де можна більше дізнатися про ці битви. Книжка оформлена схемами, картами та малюнками.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button