Культура (Вiдео)

Дерев’яне мистецтво крізь століття: в історичному музеї вивчали особливості різьблення по дереву (Відео)

Дерев’яні скрині, ложки, глечики та інші предмети народного вжитку, які прикрашені унікальними техніками різьблення по дереву, вивчали в Чернігівському історичному музеї ім. В. В. Тарновського в межах проєкту «Етніка. Майстерність із глибини віків». Різьблення виникло багато тисячоліть тому, ще коли будували перші дерев’яні будинки. Одночасно з’явилося мистецтво художнього оброблення деревини, адже наші предки завжди намагалися прикрасити свою оселю та предмети побуту. Тож не дивно, що з тих далеких часів ця техніка пройшла великий шлях розвитку і має безліч особливостей. Розказати про основні види, географічні та культурні відмінності на захід завітали і майстри цієї справи.

«Це третій захід у межах нашого проєкту «Етніка. Майстерність глибини віків» І він присвячений саме різьбленню по дереву, або сницарству. А наступний буде про ковальство, і це вже буде остання локація нашого проєкту. Але в межах цього проєкту ми ще будемо проводити різні майстер-класи та інші заходи, тобто будемо продовжувати свою діяльність.

Сьогодні присутні майстри, які продовжують традиції чернігівського різьблення. Це – Андрій Каменецький, Андрій Калошин і доцент університету ім. Тараса Григоровича Шевченка Григорій Джевага, який якраз викладає історію різьблення студентам»,- Євген Населевець – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музейні зустрічі: битва під Крутами та історичні паралелі з сучасністю (Відео)

Крім різьблення, організатори зупинилися також ще на художньому розписі по дереву. І показали вже сучасні зразки оздоблення побутових речей. У колекції музею також присутні дерев’яні речі, які пройшли через століття, а зараз усі охочі мають змогу побачити їх на власні очі та дізнатися всі особливості.

«Саме в колекції нашого музею представлений плуг, він із XIV століття до нашої ери. І знайдений він був у торф’яниках, завдяки чому й зберігся. Бо, на жаль, дерево в нас зберігається дуже погано. Потім представлений на першому поверсі відреставрований колодязь давньоруський, він датується Х століттям. А на самій цій виставці представлені фрагменти дерев’яного відра, теж давньоруського часу»,- Євген Населевець – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею ім. В. В. Тарновського.

Утім, як зазначають організатори та знавці справи, зараз майстри як ніколи потребують підтримки, адже різьбленням переважно займаються не для збагачення, а більше для душі. Але щоб мистецтво жило та розвивалося, важлива і фінансова підтримка з боку суспільства. Тож якщо бачите різьблені вироби на ярмарках – обов’язково придбайте і собі необхідну річ. Таким чином ви допоможете продовжити справу наших предків, аби про неї знали і нащадки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button