Культура (Вiдео)

Під Черніговом жили та розвивалися культури різних періодів: скарби Татарської гірки (Відео)

Між селами Анисів і Підгірне знаходиться місцина під назвою Татарська гірка, що приховує чимало секретів. Перші дослідження Татарської гірки проводилися на початку ХХ століття. Тоді було віднайдено чимало артефактів. Однак у роки Другої світової війни інформація про них була втрачена.

«Музейники могли написати, що це, але не знали, звідки воно, коли надійшло до музею, за яких обставин. Проте впродовж багатьох десятиліть археологічна колекція досліджувалася, і тодішній зберігач археологічної групи нашого музею пані Олена Черненко підготувала та захистила дисертацію на тему «Археологічні колекції Чернігівського музею імені В. Тарновського 1896-1948 роки»», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Проаналізувавши колекцію, вона віднайшла певні залишки тих матеріалів, що походили з досліджень Татарської гірки, проведених на початку ХХ століття.

«Завдяки тому, що в каталозі 1915 року предмети описані з прив’язкою до планшетів, а частина тих планшетів збереглася, вдалося ідентифікувати ті матеріали, які на сьогодні зберігаються в нашому музеї. Це уламки кераміки доби Бронзи, Ранньої залізної доби, князівського періоду», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей історії Чернігова: що увійде до експозицій?

Результати цього дослідження викладені в часописі «Скарбниця української культури». Його можна знайти на сайті музею та дізнатися більше про знахідки з Татарської гірки.

«Є доволі цікаві предмети. Отака багатогранна намистина. Вона дуже рідко трапляється на Чернігівщині, оскільки це північні кордони, куди пробиралися скіфи того часу», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

В експозиції музею представлені й рідкісні речі, віднайдені на території  Татарської гірки.

«Це навершя бунчука, що датується п’ятим століттям до нової ери. І якраз оця знахідка і представлена у нашій експозиції», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Сергій Лаєвський також розповів, що в повоєнний час колекція знахідок із Татарської гірки збільшилася. Тоді проводилися розвідки, в яких брали участь і школярі, котрі відвідували гурток, створений при секторі археології музею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музей Тарновського відзначив 125-річчя

«Були зібрані доволі цікаві матеріали, підйомний матеріал, тобто те, що лежить на поверхні. Після виорювання полів плугом чіпляється. Ці матеріали збирають, описують і за їхнім розповсюдженням вдається більш-менш вірогідно окреслити кордони та межі цих поселень і городищ», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Сергій Лаєвський зазначає, що Татарська гірка знаходиться на узвишші корінного лівого берега Десни. Це було зручним місцем, аби оселятися, мати певний захист та умови для розвитку в різні часи, а також вести торгівлю.

«Можемо побачити дуже цікаве намисто, складене з окремих намистин, зібраних на поселеннях. Дуже цікаві намистини. Датуються вони десь ХІ ст., за поширенням зі сходу йдуть через Візантію на Русь. Дуже цікавий наперсток. І є традиційні матеріали, релігійного культу часів князівських і часів пізнього Середньовіччя, які знову ж таки підтверджують, що ця місцина фактично ніколи не пустувала. Ми бачимо предмети, які є результатами торгівлі, що відбувалася на наших землях. І торгівля з дуже далекими землями», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В.Тарновського.

Інші матеріали є традиційними. Наприклад, різноманітні знаряддя праці, набір бронзових платівок, які прикрашалися різноманітними насічками. Вважається, що вони входили до комплекту жіночих прикрас, що належать до Мілоградської культури. Для Чернігівщини це практично початок Залізної доби.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button