Культура (Вiдео)

Історія України через постаті коломийців: у Чернігові презентували краєзнавчий проект (Відео)

Історико-краєзнавчі дослідження України через призму свого роду. Журналіст та громадський діяч із Івано-Франківська Богдан Волошинський приїхав до Чернігова. Тут він представив три свої книжки. Презентацію провели в межах Х «Розумовських зустрічей».

«Книжки мають назву «Доля коломийського адвоката», «Родина Беберовичів» і «У борні за чужі ідеали». Пан Богдан досліджує своє родинне коріння. Герої двох книжок «Доля коломийського адвоката» і «У борні за чужі ідеали»… Один із цих героїв – це його дідусь, а інший теж родич за лінією матері. Він досліджує історію України на тлі родинної історії», — Ірина Каганова, завідувачка відділу краєзнавства Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора

Богдан Волошинський родом саме з Коломиї. Усі три видання, які він презентував у Чернігові, є його авторським краєзнавчим проєктом «Наша непроста історія в постатях коломийців».

«Два герої моїх книжок. У чомусь схожі долі їхні, у чомусь кардинально не схожі. Їхні кроки пам’ятає ще стара коломийська бруківка. Вони були ровесниками. Майже однолітками. Обидва були щедро обдаровані талантами. Обидва мали амбіції зробити успішну та фахову кар’єру», — Богдан Волошинський, викладач Івано-Франківського центру підвищення кваліфікації держслужбовців, член Національної спілки краєзнавців України.

Обидва герої книжок у міжвоєнний час займалися юридичною практикою, але в різних державно-правових системах і різних ролях. Герой першої книжки Олекса Коссак став професійним адвокатом і правозахисником. А другий став соціалістом-революціонером. Його ім´я – Яків Білоскурський, більше відомий, як Георгій Кушнірюк.

«В нього були видатні наставники – Кирило Трильовський, відомий політик-радикал, Михайло Павлик – відомий діяч революційного руху. Сталося так, що йому тісно було на обширах Галичини і він емігрував до Росії, де пристав до лівих есерів. Дев’ять із половиною років перебував у каторжній тюрмі за свою діяльність. А потім на волю вийшов і пристав до більшовиків», — Богдан Волошинський, викладач Івано-Франківського центру підвищення кваліфікації держслужбовців, член Національної спілки краєзнавців України.

Він довго очолював революційні військові трибунали фронтів Громадянської війни, потім на Закавказзі, далі на території Харківського та Київського військових округів. Один захищав українців, інший їх судив. Дізнатися більше про історію в різних її проявах на прикладах цих постатей і можна з книжок Богдана Волошинського. Їх автор уже передав бібліотекам Чернігова.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button