Культура (Вiдео)

У Сосниці працює найстаріша бібліотека на Чернігівщині (Відео)

Не за приміщенням, а за наповненням ця бібліотека вважається найстарішою в Чернігівської області. Її вік становить майже 150 років.

«У нас найстаріший заклад в області. Наша бібліотека найстаріша по нашій Чернігівській області», — Алла Васюк, бібліотекар читального залу Сосницької публічної бібліотеки.

Сосницька публічна бібліотека, що не так давно мала в назві прізвище свого засновника, лікаря Олександра Карпінського, була заснована в 1872 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотека на Чернігівщині отримала книжок на 100 тисяч гривень

«Лікар-попечитель Карпінський. Вона раніше носила назву Карпінського. Сам був лікарем, почав збирати потрохи книжки і так відкрив у своїй кімнаті маленьку бібліотеку. І так почалася бібліотека», — Алла Васюк, бібліотекар читального залу Сосницької публічної бібліотеки.

На сьогодні ця бібліотека є базовою для діяльності місцевого літературно-мистецького об’єднання «Убідь», що зібрало навколо себе місцевий культурний цвіт Сосниччини.

«А окрасою нашої бібліотеки є наше літературне об’єднання «Убідь». Ми проводимо масові заходи, зустрічі-презентації, зустрічі з людьми. Є творчі зустрічі з людьми з інших областей, з інших районів. Приїжджали і з Борзни, приїжджали з Коропа», — Алла Васюк, бібліотекар читального залу Сосницької публічної бібліотеки.

У бібліотеці активно підтримують молоде покоління. Навіть друкують літературні збірки віршів.

«У нас проходив такий обласний конкурс «Хай весь світ дивують нині діти неньки України», і наші читачі брали активну участь у цьому конкурсі. І в нас така була започаткована традиція, що кожного року, якщо наша дитина перемагає в цьому конкурсі, то ми випускаємо книжечку», — Лариса Помаз, завідувачка дитячого філіалу Сосницької публічної бібліотеки.

Загалом хоч ця бібліотека неодноразово змінювала своє розміщення, проте звання одного з культурних центрів Сосниччини вона зберегла і понині.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button