Культура (Вiдео)

Італійці про Чернігів у кількох вимірах: «Під знаком Симаргла» обирали найкреативніші твори про місто (Відео)

З чотири десятки творів оцінило журі конкурсу «Під знаком Симаргла», перш ніж обрати переможців. Ними стали 16 молодих авторів, віком від 8 до 25 років. Писали вони виключно про Чернігів – це було основною умовою конкурсу. Але стати учасником могли й мешканці інших міст і навіть країн.

«З Києва, Харкова, Дніпропетровської області, Вінницької. Навіть була робота з Мілана, з Італії, вона посіла перше місце в старшій віковій групі. Це дійсно цікава робота, фантастичне оповідання, де розповідається про історію Чернігівської музичної фабрики в кількох часових вимірах»,- Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Через певні складнощі автор не зміг приїхати до України на нагородження переможців, яке провели в чернігівській бібліотеці Коцюбинського. Однак свої твори тут демонстрували інші юні письменники. Наприклад, один із переможців у номінації «Поезія» Богдан Светюха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Бюджет участі вже подано сорок проєктів від чернігівців

А от наймолодшою переможницею конкурсу стала 9-річна Святослава Терещенко. Вона написала казку «Пан та привид». Каже, що вона підходить для дітей від 8 років.

«У цій казці розповідається про те, що пан прихистив безпритульного привида і потім до пана почали злітатися дедалі більше безпритульних привидів, а пан переїхав до нового маєтка. Тому що там було вже багато привидів і він вирішив залишити цей маєток привидам. Інший збудував для себе. Там він ще здружився з першим привидом, якого він прихистив, і вони часто ходили один до одного в гості»,- Святослава Терещенко, переможниця конкурсу «Під знаком Симаргла».

Сам конкурс оголосили ще в лютому. Переможців мали назвати в березні – з нагоди річниці надання Чернігову Магдебурзького права. Через карантин його довелося відкласти. Над відбором переможців працювали фахові філологи та письменники. Оцінювали роботи за багатьма критеріями.

«По-перше, художня цінність, оригінальність мислення. Особливо було важко з поезією, бо якщо рима не та, ритм… Та якщо дитина має оригінальні образи, не штамповане мислення, то надавали перевагу перед більш майстерними технічно»,- Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Усі переможці отримали призи від організаторів і спонсорів конкурсу. Для старших учасників підготували книжки від науковця Сергія Лепявка «Чернігів – історія міста». Молодші учасники отримають літературу, відповідно до віку, дипломи та сертифікати на навчання в дитячій літературній школі «Кошлатий Борушко».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button