Культура (Вiдео)

«Смаколики для Борушка»: чернігівські школярі написали збірку казкових оповідань про своє місто (Відео)

«Вуличками Чернігова, годині десь так о 6-й ранку. О, це дивовижна подорож», — Олексій Биш, заслужений артист України.

У Чернігові презентували збірку творів чернігівських дітей «Смаколики для Борушка», навички з написання якої вони здобули в червні цього року під час навчання в дитячій літературній школі «Кошлатий Борушко».

«Діти тиждень навчалися у відомих письменників – Олени Конечної, Сергія Пантюка, Олени Печорної. Ще науковці тут викладали, акторська майстерність була, художня майстерність, тобто був тиждень такого інтенсиву. Потім вони впродовж двох місяців готували та редагували твори до збірки», — Олена Терещенко, співкоординатор проєкту «Кошлатий Борушко».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові навчають юних поетів та письменників

«Діти дуже творчі. І головним завданням школи було розбудити той творчий вулкан, який живе в кожній дитині, розпочинати робити це треба з такого віку, бо кожна дитина – це дуже творча особистість», — Олена Конечна, голова Чернігівської обласної організації НСПУ, викладач школи «Кошлатий Борушко».

Головним персонажем книжки є маленький коник Борушко, який живе в бібліотеці. І для того, щоб у нього виросли крила, йому потрібні історії, які й створюють юні чернігівці. Що важливо, місцем подій діти вибирають своє місто.

«Головний герой цієї книжки – це наше місто Чернігів. Твори зовсім різні за жанром, за тематикою, але цікаво, що всі події відбуваються у нашому місті або передмісті. Герої цієї книжки – це чернігівці, чернігівські дерева, тваринки, собори, квіти, фонтани. Вони оживають разом із Борушком», — Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської центральної бібліотечної системи.

«Це дуже круто… писати різні твори… можна придумати таке, що на голову навіть не налазить, і написати про це», — Артем Богуш, співавтор збірки, 10 років.

«Це дуже класно, тому що ти знаєш дуже багато слів, можеш висловити це все на листку, в зошиті», — Софія Холоднюк, співавторка збірки, 12 років.

Кожен автор отримає свій примірник, також частина примірників буде розповсюджена по чернігівських міських і шкільних бібліотеках. Плануються презентації збірки в чернігівських школах, у яких навчаються автори. Загалом вік учасників літературної школи становив від 8 до 15 років.

 Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button