Культура (Вiдео)

Листи Петра Рєдкіна: у Чернігові відбулася презентація нової збірки (Відео) 

Категорія: Культура 

33 роки дружнього листування вмістила в собі збірка, представлена в Чернігівському історичному музеї імені Тарновського.  У зібранні музею зберігаються епістолярії науковця-юриста, педагога Петра Рєдкіна та благодійника і громадського діяча Василя Тарновського-старшого. Тож провівши фундаментальну роботу над вивченням листування, працівники музею разом із київськими колегами видали своєрідний історичний посібник з історії тих часів. 

«Це листування було раніше відоме фрагментарно. Повністю ми видали його разом з нашими колегами з Києва. Фонд нашого музею, але значну роль у підготовці цього видання зіграли доценти університету імені Грінченка: Євген Ковальов і Марина Буцай», — Світлана Половнікова – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського.

Вийти у світ книжка мала значно раніше, утім, події повномасштабного вторгнення максимально відтермінували цей захід. Та своєї актуальності від цього книжка не втратила.  

«Це листування цікаве тим, що видано 49 листів, що певний етап становлення Ніжинської гімназії вищих наук був пов’язаний з цими двома людьми. І цілою плеядою тих, кого ми дуже добре знаємо, зокрема Миколою Гоголем», — Світлана Половнікова – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського.

Листи Петра Рєдкіна до Василя Тарновського-старшого – своєрідний посібник і є цікавим джерелом у вивченні актуальних питань політичного, соціально-економічного, наукового та літературного життя тих часів. 

«Це дуже цікава історія, яка розкриває і українське суспільство тоді ще зовсім молоде. І розкриває події в різних частинах російської імперії і за кордоном, де перебували ті чи інші випускники Ніжинської гімназії», — Світлана Половнікова – старший науковий співробітник Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button