Культура (Вiдео)

Ми його народили, ми його і відспівали: в Чернігові відкрили виставку «Руский воєнний корабель» (Відео)

«Сміятися скрізь сльози» – так говорять про міжнародну виставку карикатур, яка завітала до Чернігова. Ідея народилася у Всесвітньому клубі одеситів, згодом долучилися карикатуристи з Миколаєва, Києва й інших міст. Назву обрали символічну, бо саме в Миколаєві був створений той самий корабель.

«Ми розкажемо про свій корабель, маємо право. Тому що нашою інженерною думкою був створений. Але створений із високою назвою – «Слава».

Так сталося, що коли були тяжкі часи, корабель було нічим ремонтувати. Приїхав не славний, а безславний тодішній мер Москви Лужков і сказав: так, ми допоможемо. Але є ідея корабель перейменувати, хай він називається Москва.

 І я завжди кажу, що ми його народили, ми його охрестили, ми його і відспівали»,- Тетяна Чичкалюк – голова ГО «Асоціація лідерів туризму Миколаївської області», співорганізатор виставки.

Експозиція налічує вже понад 300 робіт і 40 авторів, серед яких є навіть карикатуристи з Росії та Білорусі. Та з кожним днем кількість робіт продовжує поповнюватися. А серед планів – зробити ще й дитячу серію коміксів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Укрзалізниця додає ще 6 рейсів за маршрутом Чернігів – Ніжин

«Тому що все, що ми робимо… Для кого щоб розквітала Україна? – Для дітей. І я дуже хочу, щоб повернулися ті дітки, які сьогодні в Європі. А ті, які тут народяться, будуть жити у вільній красивій державі»,- Тетяна Чичкалюк – голова ГО «Асоціація лідерів туризму Миколаївської області», співорганізатор виставки.

Виставка також має ще одну благодійну місію. Одеський художник Віктор Живаго написав картину «Ассоль вже не та», а культурні діячі Миколаївщини запропонували створити на її основі поштову марку. Купуючи на виставці цю продукцію, ви можете допомогти в придбанні медичного обладнання.

«Ми зараз прифронтове місто, наша лікарня зараз є прифронтова. Є потужне стаціонарне обладнання, але бракує нестаціонарного обладнання – електрокардіографа та іншого»,- Тетяна Чичкалюк – голова ГО «Асоціація лідерів туризму Миколаївської області», співорганізатор виставки.

У Чернігові експозиція діятиме впродовж тижня, переглянути її можна в Туристично-інформаційному центрі. А за гарної погоди – на відкритому просторі.

«Щойно буде гарна погода, ми цю виставку зробимо на відкритому просторі. Це буде і велично, і важливо, і це та зброя, яка потрібна нам у цей час»,- Олександр Шевчук – начальник управління культури та туризму Чернігівської міської ради.

Чернігівці також поділилися своїми враженнями:

«Є роботи, які настільки чіпляють душу, що немає слів».

«Попри все те, що йде війна, тут іде позитив. Хоча це карикатури, мені цікаво це подивитися. Зараз не вистачає такого, ми поки ховалися в підвалах – не сміялися, не слухали музику, а тут дивишся – і сміх викликає. А ще мені особливо сподобалась картина «Ассоль вже не та». Чогось так припала до душі».

«Карикатура – взагалі такий жанр, що може сподобатись, а може й ні. Але коли я бачу ці малюнки, кожен відповідає нашим почуттям кожного українця. Дуже сподобалося».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button