Культура (Вiдео)

Маленькими справами – до Перемоги: як чернігівська бібліотека відзначає професійне свято (Відео)

Без великих урочистостей і з благодійністю – так у Чернігові відзначатимуть Всеукраїнський день бібліотек. Зокрема, в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Володимира Короленка кажуть, що з безпекових міркувань масових заходів не проводять, а великі конференції влаштовують онлайн. Безумовно, що теми зустрічі так чи інакше пов’язані з військовим сьогоденням.

«Всеукраїнський день бібліотек відзначається 30 вересня, він збігається з прекрасним святом – Днем Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії. Учора ми вже провели зустріч із нашим обласним колективом, із бібліотекарями області. Це була онлайн-конференція, на якій ми поговорили про те, що трапилося в нашій області, про ті жахи, які відбувалися, кожна з бібліотекарок розказала, як вона це пережила. Дехто навіть і не полишав роботу в тих умовах, навіть під окупацією – тихенько приходили на роботу, де це було можливо. Стежили за порядком, щоб усе було зачинено, щоб нічого не було спалено. Аби можна було вберегти фонди та бібліотеки», — Інна Аліференко, директорка бібліотеки.

Багато працівників бібліотек опанували для себе нову роль – волонтера. Більшість займається цим і досі.

«Плетуть до цього часу маскувальні сітки, виготовляють якісь смаколики, хенд-мейд, шиють білизну, організовують ярмарки. І таким чином намагаються допомагати нашим Збройним Силам, перераховують кошти і, звісно, виконують свою бібліотечну роботу. Для наших читачів теж учора у нас пройшли поетичні читання, наша Надія Петрівна зібрала чернігівських поетів, які читали вірші про війну, про сьогодення», — Інна Аліференко, директорка бібліотеки.

У своє професійне свято вони також зберуться, аби зробити благодійну справу.

«На День бібліотек у нас запланований майстер-клас, на якому бібліотекарі виготовлятимуть патріотичних котиків і ці котики потім будуть передані до Єдиного волонтерського центру, а потім їх продадуть за кордоном, у Німеччині», — Інна Аліференко, директорка бібліотеки.

Усі виручені від продажу кошти будуть спрямовані на допомогу Збройним Силам України. До таких заходів долучаються і митці.

«До нашої акції вже долучилася київська ілюстраторка Світлана Голуб, вона вдома виготовила ще п’ять своїх авторських котиків і надіслала їх до нас зі своїми патріотичними малюнками, які також будуть передані до цієї волонтерської організації. І таким чином вона своїм мистецтвом також допоможе нашому війську та Збройним Силам», — Катерина Мехеда, провідний бібліотекар відділу мистецтв Обласної наукової бібліотеки ім. Короленка.

Загалом у бібліотеці кажуть: намагаються робити багато маленьких справ, що допомагали б наближати нашу Перемогу. А в переддень професійного свята колектив обласної бібліотеки вітає всіх колег і любителів книжок.

«Бібліотекарі, які пережили такі страхіття, що відбувалися у нас на Чернігівщині, залишаються неймовірними. Тому що вони жодної хвилини не залишалися осторонь, волонтерили, збирали кошти, перераховуючи їх на ЗСУ. Плели сітки, виготовляли хенд-мейд. І сьогодні вони працюють та наближають нашу Перемогу. Я бажаю всім вам міцного здоров’я, творчого натхнення, професійних злетів», — Інна Аліференко, директорка бібліотеки.

Колектив ЧЕline також долучається до привітань і бажає всім працівникам та поціновувачам бібліотек мирного неба та процвітання! Злагоди вам і вашим родинам!

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button