Культура (Вiдео)

У Чернігові церкву, пошту та заповідник об’єднав сторічний ювілей започаткування нашої автокефалії (Відео)

100 років тому з Першого Всеукраїнського Православного Церковного Собору Української автокефальної православної церкви почала своє існування саме Православна церква України. З цієї нагоди сьогодні в Борисоглібському соборі Чернігова за участі представників «Укрпошти», «Чернігова стародавнього», Інституту національної пам’яті та Православної церкви України відбулася урочиста церемонія погашення спеціальним художнім поштовим штемпелем маркованого конверту.

«Щоб українська мова звучала в нашій Українській автокефальній православній церкві. Так, перший конверт маємо».

«Маркований конверт, спеціальний маркований конверт, спеціальний художній поштовий штемпель. Тільки сьогодні, один день. До свята сторіччя відновлення Української автокефальної православної церкви»,- Олена Дорошенко, директор філії Чернігівська дирекція АТ «Укрпошта».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церква у смартфоні: чернігівці можуть встановити на телефон додаток ПЦУ

«Представники з цілої України брали участь у цьому Соборі і всі вони продемонстрували своє волевиявлення в тому, щоб Україна як незалежна, самостійна держава мала і свою українську церкву. Відбулося те, за що роками та століттями тривала боротьба»,- Отець Роман, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ.

Урочисте погашення також пов’язують ще з однією історичною подією. Сто років тому в Чернігові почала діяти релігійна громада нашої автокефальної церкви.

«Нам вдалося знайти про те, що в Чернігові діяла автокефальна релігійна громада протягом дев’ятьох років. Із 1921-го по 1930 рік. Але початок її діяльності припав саме на жовтень 100 років тому»,- Андрій Глухенький, представник Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній».

Загалом же оригінальний штемпель, яким «позначили» конверти, буде дійсний лише один день, після чого буде знищений. Історичні ж чотири конверти, на яких учасники події ще й поставили свої підписи, залишаться по одному екземпляру – в усіх учасників цього ювілейного погашення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button