Культура (Вiдео)

«Видатні жінки Чернігівщини»: відбулась чергова тематична зустріч у бібліотеці ім. В. Короленка (Відео)

Про видатних жінок Чернігівщини вперше після активних бойових дійна на території області говорили на черговій тематичній зустрічі в бібліотеці Короленка. Задля загальної безпеки проводили її у бібліотечному укритті.

Цього разу темою стала постать Наталії Розумовської. А запрошеним гостем – чернігівський письменник Василь Іванина, що у своєму історичному романі «Сонце на Лемеші» описав її історію життя.

«Ідея виникнення проведення такого творчого заходу виникла в нас ще до початку бойових дій. Трапилося так, що наша директорка купила книжку цього письменника «Сонце на Лемеші». Героїня цієї книги – Наталка Розумиха, мати нашого Гетьмана Кирила Розумовського, який правив на Лівобережній Україні у другій половині XVIII століття»,- Надія Заваліна – головний бібліотекар Чернігівської обласної універсальної бібліотеки ім. В. Короленка.

Для письменника ця книжка особлива: по-перше, в ній він яскраво описав постать матері, а саме цей архетип для нього дуже важливий. Також саме «Сонце на Лемеші» стало першим історичним романом у доробку прозаїка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині презентували книжку про доленосні події північного села (Відео)

«Всі попередні романи у мене про сучасність, але коли я ходив у школу і бачив Лемешівську церкву, мені було цікаво, але вчителі мовчали, не можна було говорити»,- Василь Іванина – письменник.

Під час дослідження історії для написання книжки пану Василю довелося «перевернути» купу матеріалу. І викристалізувати з усього наявного саме те, що здатне розказати історію за фактами. Адже серед наявної інформації чимало написаного росією, а отже – фейкового.

«Мені хотілося показати справжню суть і справжні досягнення людей того часу, які були козацького роду і стали багатими. Сонце на Лемеші раз на тисячу років, коли усміхається доля»,- Василь Іванина – письменник.

Вибравши по крупицях потрібне – письменник почав обдумувати сюжет. Та на цьому етапі він затримався ненадовго, адже текст мало не сам лягав на папір.

«Для історичного роману довго збираєш матеріал. І ти ходиш, воно в голові в тебе вирує. То я його виписав за чотири місяці. А далі редагування і так далі. Загалом історичні матеріали треба вивчити, а їх купа. А без них… Ну що ти напишеш?»,- Василь Іванина – письменник.

Без знань історичного матеріалу складно не лише написати книжку, без них неможливо писати і майбутнє. Тож вивчаймо історичну складову нашої країни. Це потужна зброя в боротьбі з ворогом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Таліна Тарасенко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button