Культура (Вiдео)

Мозаїка на палаці культури: чернігівські активісти стали на захист пам’ятки монументалізму (Відео)

Культурна спільнота міста знову взялася за захист монументального мистецтва. Цього разу під загрозою опинилася мозаїка на міському палаці культури.

«Це мозаїка, якій уже 50 років. Створена була київським художником. Зараз ми шукаємо, ким саме. Це важливий момент, щоб вести подальшу роботу з її збереження та популяризації. Оскільки ми хочемо представляти наше місто як туристичне і культурне, то хотілось би акцентувати нашу увагу на тому, що це є культурне й історичне надбання», — Олена Загребіна, координатор ініціативної групи «Chernihiv Monumentalism».

«Такі памятки вже почали охороняти в Польщі, в Східній Німеччині, в Чехословаччині. Ще не зясували, хто автор мозаїки, але це, по-перше, хенд-мейд, це ручна робота, це люди викладали вручну. Це дуже дорого коштує. Квадратний метр мозаїки, якщо її викладати наново, коштує до кількох тисяч гривень», — Сергій Леп’явко, історик.

У рамках капітального ремонту будівлі колишнього Палацу хіміків планують утеплити його фасад. Саме тому мозаїку можуть зашити. Начальник управління капітального будівництва міської ради Вячеслав Почеп повідомив, що проэкт реконструкції передбачає встановлення металевих коробів ы вентиляції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доля «Материнства»: що буде з демонтованою мозаїкою

«Тобто проєкт не передбачає збереження цієї мозаїки. За технологією демонтувати її неможливо. Адже вона створена у вигляді нанесеного шару штукатурки, в який вкраплені кольорові камінчики. Якщо у когось є інформація, що це архіважлива для Чернігова композиція, то намагатимемося її зберегти, якщо це буде можливо. На сьогодні взято паузу, тайм-аут, і будемо розбиратися. Якщо ми почнемо утепляти фасад… Бо поки ми дійдемо до цього, питання вирішиться так чи інакше», — Вячеслав Почеп, начальник управління капітального будівництва ЧМР       .

Олена Загребіна зазначає, що ця мозаїка є однією з найбільших і найстаріших у Чернігові. Вона містить чимало оригінальних елементів. Тому днями ініціативна група запропонувала свій варіант рішення, як зберегти мозаїку.

«Вона має залишитися відкритою для споглядання. Там нема жодних компромісів стосовно того, щоб її прикрити, а потім відкрити. Вона або залишається, або ні. Тому тут треба ухвалити важливе рішення і показати, що ми – культурне місто, яке думає про своє минуле і майбутнє також. Багатьом молодим людям цікаво, вони хотіли б зберегти ці обєкти», — Олена Загребіна, координатор ініціативної групи «Chernihiv Monumentalism».

Ініціативна група вже створила петицію щодо збереження мозаїки на палаці культури. А от історик Сергій Леп’явко наголошує на тому, що цей будинок є елементом історичного середовища.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівець у петиції просить зберегти мозаїку на палаці культури

«Коли думати, як міняти середовище, то треба це зробити за принципом: сім раз відміряй і один відріж. Якщо цей будинок споруджений у такому-то стилі, має такий вигляд, то всі компоненти в ньому повинні бути збережені. І неув’язка ще яка виходить… У нас тут недалеко є мурал. Малюють мурали, кажуть «Як красиво!». Мозаїка – це той самий мурал, але викладений складнішим способом», —  Сергій Леп’явко, історик.

Офіційного статусу пам’ятки історії або культури мозаїка не має. Однак спеціалісти кажуть, що такі об’єкти впливають на туристичну привабливість міста.

«Ну, порівняю з готелями. Спаський собор – це як пятизірковий готель. Але є двозіркові, тризіркові і так далі. Так само і без памяток другого, третього ряду повноцінного історичного міста бути не може. Туриста приваблює не тільки Спаський собор, а й усе багатство архітектурне. І тоді місто живе, і вони бачать, що все в ньому нормально», — Сергій Леп’явко, історик.

Роботи з утеплення палацу культури планують запустити, щойно середньодобова температура сягне щонайменше 5 градусів тепла. Начальник управління капітального будівництва зазначив, що проєкт реконструкції палацу культури виконано у стилі hi-tech. Він не передбачає елементів пострадянського дизайну. Утім, залишати мозаїку чи ні, ще вирішуватимуть із самим розробником проєкту.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button