Культура (Вiдео)

На Чернігівщині діє унікальний музей забутого ремесла (Відео)

Показує українську народну культуру в усій красі. На Чернігівщині в селищі Козелець уже понад чотири десятки років діє музей, у якому зібрана історія одного з найважливіших ремесел українців – ткацтва.

«У нашому музеї зібрані багато експонатів з усієї Чернігівської області. Ми раніше об’їздили майже всю Чернігівщину. Це і ткацтво старовинне, це і знаряддя праці для обробки льону, адже ми показуємо, як виткати річ. З чого – з льону, з конопель. Особливо діткам це цікаво», — Любов Закревська, науковий співробітник Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У будівлі, де має з’явитися музей Чернігова, встановили нові вікна (Фото)

У музеї зібрано багато українського народного одягу. У всій красі розповідається про текстильний шлях від рослини-сировини до готового виробу.

«Знаряддя праці – терниця, тріпало. Це такі старовинні знаряддя праці, які використовували жінки для обробки льону. Потім сідала жінка за прядку, пряла ниточку, а вже з клубочком ниточок сідала за ткацький станок і пряла річ. А вже з полотна виготовляла рушник чи сорочку. Все це була ручна робота», — Любов Закревська, науковий співробітник Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини.

У давнину ткацтво було суто жіночою роботою, якою займалися переважно взимку.

Загалом же музей історії ткацтва, крім постійних експозицій, проводить регулярні виставки.

«Це в нас представлений виставковий зал, у якому періодично проходять виставки майстрів. Виставки і художників, і вишивальниць, дитячі виставки з нашого будинку творчості. Зараз у нас працює виставка рушників із фондів нашого музею», — Світлана Хоменко, старший доглядач Козелецького музею історії ткацтва Чернігівщини.

За словами працівників музею, особливою аудиторією, яку найбільше цікавить наповнення експозиційних залів, є діти. Сьогодні важливо знайомити нові покоління з нашими національними особливостями, щоб залишати в пам’яті українську культурну самобутність.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button