Культура (Вiдео)

Невідома минувшина: французький слід в історії Чернігівщини (Відео)

В історії Чернігівського краю ще й досі є купа так званих білих плям. Маємо на увазі події, які взагалі невідомі або маловивчені. За словами Максима Блакитного, заступника директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені Тарновського, одну з таких сторінок захотілося дослідити. Йдеться про французько-російську війну 1812 року та її зв’язок із Чернігівщиною.

«Насамперед цікавили долі французьких вояків. Особливо тих, які залишилися на нашій землі чи померли. Бо це насправді біла пляма. Питання досліджував у Державному архіві Чернігівського області, працював із документами початку XIX століття, списками полонених тощо. Звісно, в роботі використовував і колекцію старожитностей Чернігівського історичного музею імені В.В.Тарновського, що належить до того періоду», – зазначив Максим Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято шлунка, або Що їли чернігівці 100 років тому

Результати своїх напрацювань він виклав у відео. В ньому йдеться, що перші полонені французи з’явилися на Чернігівщині наприкінці липня 1812 року. Вони перебували на нашій території і в 1814 році. За цей час через Чернігівську губернію пройшло понад 16 тисяч полонених, причому їхньою долею особливо ніхто не переймався. В дорозі померли майже 1200 осіб. Вони і нині спочивають у чернігівській землі.

У музеї є цікаві експонати, пов’язані з наполеонівськими війнами. Це холодна і вогнепальна зброя, спорядження, столик, що належав імператору Наполеону.

До речі, Максим Блакитний запевнив, що варто очікувати на нові ролики. Зокрема, його цікавлять теми чернігівських готелів і кінотеатрів.

Докладніше – у відео Чернігівського музею імені В.В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button