Люди

Люди: майстерність каліграфії Віталія Солодкого

Каліграфія, як будь-яке мистецтво, переживає свої злети та падіння. Мистецтво писати опанував чернігівець Віталій Солодкий. Він займається не лише каліграфією, а й каліграфіті.

За його словами, захоплення красиво писати почалося ще з самого дитинства.

237203648_364845645231776_7092018991026619315_n

«На мене дуже вплинув мій батько. Одного разу він показав мені свій армійський альбом, який був повністю розписаний вручну. Чесно кажучи, малюнки там були такі собі, карикатури, але шрифт заворожував, бо був наче надрукований. Мені здається, це залишило свій відбиток і я теж захотів писати так само красиво», – сказав він.

Тому в школі Віталій розмальовував парти та зошити.

«Захоплення каліграфією та малюванням розпочалося ще з самого дитинства, зі школи. Перший інтерес, звісно ж, був до парт, потім зошити, які були наполовину розмальовані. Такому виду діяльності вчителі були не дуже раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: про улюблену англійську, пристрасть до кулінарії та власний бренд юної Тетяни Кунтиш

Водночас учителі мені казали, що в мене дуже красивий почерк. Були й випадки, коли я писав, як курка лапою, але тоді в мене просто не було настрою взагалі навчатися і щось робити», – згадує хлопець.

221374903_1188762024963227_2531316660477789692_n

Однак малюнками в зошиті Віталій Солодкий не обмежився. Йому захотілося писати на парканах і стінах недобудов.

«Одного разу я назбирав грошей, які мені батьки давали на булочки, і купив свій перший балончик з фарбою, звісно ж, найдешевший. Підійшов до паркана і перший раз «пшикнув», відчув запах фарби – і все, ось і по сьогодні я захоплююсь цим», – розповідає каліграфіст.

Надихнув Віталія на каліграфіті голландський художник Нільс Шу Мельман, який є основоположником такого виду мистецтва, як вулична каліграфія.

«Він перший почав писати на парканах велетенськими швабрами, такі саморобні пензлики. Це таке собі ноу-хау, адже всі звикли, що каліграфія – це написання пером на папері. Коли я побачив його роботи, я дуже надихнувся.

236903669_234391538569009_3306505824814066255_n

Зараз є дуже багато художників-каліграфістів, які дуже красиво пишуть і в них відточений кожен рух. Це нереально красиво, я стежу за їхньою творчістю та надихаюся. Мій стиль написання йде зсередини. Тобто я намагаюся робити щось унікальне та своє особисте. Я пишу так, як відчуваю, але ж, безперечно, що рука вже набита на роботі, однак я здебільшого просто відчуваю, що варто зробити саме так, а не інакше.

Це такий спосіб мого самовираження», – пояснює Солодкий.

Зараз хлопець мріє про масштабні проєкти, які можна було б втілювати на вулицях Чернігова. До прикладу, з одним із його друзів, відомим стрітартером Дмитром Адеріхо.

«Знайомство взагалі цікаве в нас було. Я писав на паркані і трохи заліз на його малюнок, але це було красиво, для загального вигляду. Він зробив мені зауваження, якось після цього і почали спілкуватися. Зараз ми іноді виїжджаємо на різні локації та створюємо такі собі колаборації, коли він малює персонажа, а я – шрифт.

237550046_899229180942474_5279322719985823618_n

З останнього, що ми вдвох зробили, – це розмалювали нашому знайомому автівку. Я писав каліграфію, а він малював квіти та черепи. Таким чином ми доповнювали один одного», – сказав Віталій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заради священства відмовився від дохідної роботи, його покинула дружина: життєва стежина отця Тимона із Седнева

Зазначимо, що Віталій – самоучка. Він одного разу сходив на заняття до художньої школи, а так самостійно вимальовував по тисячі разів одну літеру, аби набити руку. І на сьогодні він продовжує практикуватися та навчатися.

«Сьогодні я цікавлюся різними сферами творчості та живопису, якщо можна так сказати. Мені все це цікаво, я пробую себе в різних сферах. Спершу це були просто літери та графіті. Потім мені захотілося спробувати щось інше і я перейшов на графіку, писав і аквареллю, і акрилом. Однак у пріоритеті все ж таки залишилися літери: каліграфія і каліграфіті. У каліграфії та каліграфіті здебільшого літери, які люди звикли бачити у звичайному виконанні, тут вони виконані у стилі готики та арабського письма. Також кириличний стиль присутній», – зазначає хлопець.

Каліграфіст зазначає, що в кожен свій надпис він вкладає особливий сенс і свій настрій та внутрішні відчуття.

237742866_523578592251768_4004987167673511870_n

«Ось був у мене вдома старий телевізор, перш ніж його викинути, вирішив його розписати. Коли більш-менш закінчив оформлення, на думку спала фраза з пісні «Я покажу тебе любовь, я научу тебя смеяться, ты позабудешь про печаль и боль, ты будешь в облаках купаться». Мені здається, вона ідеально вписувалася в телевізор.

Мені подобається словами вписуватися в об’єкт», – пояснює Віталій.

Окрім творчої роботи «в стіл», Віталій Солодкий виконує на замовлення і комерційні роботи. На його рахунку – оформлення кількох закладів у Києві та Чернігові. Найбільше, за словами художника, йому подобається працювати з клієнтами, які дають йому творчу свободу.

«Мені дуже подобається працювати з клієнтами, які дають мені як митцю свободу. Тобто виділяють площу, задають тему і кажуть «Займайся!». Таким чином ти відчуваєш, що замовник повністю тобі довіряє, і це кайф.

Але суто комерційних проєктів, де фактично треба лише перенести картинку на стіну, вистачає. Однак більш творчі та вільні проєкти в мене в пріоритеті», – зазначає Віталій.

Світлана Білоус 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button