Культура (Вiдео)

Реставрація «Качанівки»: куди витратять понад 11 мільйонів гривень (Відео)

Маєток Качанівка, що на Чернігівщині, має багату історію та може розповісти про дворянський побут. Він надихав митців на всесвітньо відомі твори.

«Місце має історичну память. Влітку 1938 року Качанівку відвідає відомий композитор Михайло Глінка. Більшість знає його за твором «Руслан і Людмила». Третина цієї опери була написана в Качанівці, в альтанці Глінки. Але вперше зазвучала у виконанні кріпосного оркестру на цьому місці в присутності господаря й автора опери», — Тарас Шевченко, заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заповідник «Качанівка» очікує масштабна реставрація

Зараз Качанівка набуває дедалі більшої популярності не лише серед українських туристів, а й серед гостей із ближнього зарубіжжя.

«Але тут були посли Німеччини, Франції. «Качанівка» – це те місце, куди хочуть приїхати… і коли навіть дипломатичні місії хочуть спланувати культурну програму, то намагаються приїхати до Качанівки, бо вона презентує цілу епоху», — Тарас Шевченко, заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Аби зберегти національний історико-культурний заповідник, цього року на його реставрацію виділили понад 11 мільйонів гривень.

«Із них 5 мільйонів будуть витрачені на роботи в альтанці Глінки. Це конкретно протиаварійні роботи. Решта суми піде на розроблення проєктно-технічної документації на палац у Качанівці», — Тарас Шевченко, заступник генерального директора з науково-дослідної роботи Національного історико-культурного заповідника «Качанівка».

Згідно з планом, у червні-липні наступного року мають розпочати активну реконструкцію Качанівського палацу.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button