Культура (Вiдео)

У Чернігові патріарх сіверянського різьблення показав унікальні вироби з символами Сонця (Відео)

Автограф цього майстра – символ Сонця, соляна розетка. Його ж самого називають патріархом сіверянського різьблення, адже в 70-ті саме він почав відроджувати в різьбленні українську культуру.

«Його називають патріархом чернігівського різьблення. Він відновив, відродив те, що було десь втрачено. Та сувенірна продукція, як була до нього, вона була масова, ширпотребна, не було того багатющого пласту народних знань», — Оксана Глухенька, науковий співробітник історичного музею ім. В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витвори мистецтва з непотребу: чернігівський майстер створює оригінальні вироби з дерева (Відео)

У Чернігівському обласному історичному музеї провели зустріч із заслуженим майстром народної творчості Анатолієм Колошиним, презентувавши виставку з його робіт.

«Сьогодні наш музей влаштовує зустріч із майстром. У нашому зібранні є 33 його роботи, за допомогою яких створена невелика за розмірами виставка. Якраз на зустрічі з майстром можна буде дізнатися, як створюються орнаменти, як їх вибирають, підбирають», — Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. Тарновського.

Анатолій Колошин, який родом із Новгород-Сіверщини, розповідає, що різьбленням почав займатись ще в юності. Навіть має відповідну фахову освіту.

«Ще в школі пробував. Барельєфи Леніна, Сталіна. А потім училище було в школі художній. І так пішло», — Анатолій Колошин, різьбяр, заслужений майстер народної творчості України.

Спершу майстер працював, як кажуть, із різним, зокрема творив львівські орнаменти. А потім перейшов на рідні візерунки Чернігівщини.

«То наша душа. А як так… Наша пісня… вишивка, різьба наша», — Анатолій Колошин, різьбяр, заслужений майстер народної творчості України.

Всього в Анатолія Колошина понад шістсот робіт. У свої 80 років він уже передав різьбярські вміння своєму сину Андрію, який також є заслуженим майстром народної творчості.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button