Культура (Вiдео)

Чернігівський художник – про особливості створення муралів (Відео)

Монументальне мистецтво потребує особливої віддачі від автора. Про це розповів чернігівський художник Сергій Тонканов.

«Ти не маєш права на помилку. Це дуже відповідальна робота, вона потребує максимальної концентрації, максимальної концентрації думки, особливо, якщо це простір публічний, тут треба дуже відповідально до цього підійти», — Сергій Тонканов, художник.

Він зазначив, що з картинами дещо простіше.

«Різниця в тому, що ти намалював картину і ти можеш її, як кажуть, покласти в стіл. Деякі художники так і працюють, вони намалювали щось і нікому не показують. Тому що картина може вийти невдалою, може тобі не подобатися», — Сергій Тонканов, художник.

Художник створив кілька картин, що вже прикрашають міський простір Чернігова. Впоратися зі складним завданням йому допомагають внутрішні фільтри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Роботи сучасного чернігівського художника, які стають пророчими (Відео)

«В мене багато внутрішніх фільтрів, як кажуть художники. Якісь ідеї я одразу відфільтровую, що, як я розумію, не підходять для цього. Важливо й те, що я показую ескізи людям і прислухаюся до їхньої думки. Для особистого душевного спокою це доволі важливо. Наприклад, якщо в мене є думки, що це щось не те, але мене можуть переконати в протилежному», — Сергій Тонканов, художник.

Сергій Тонканов – автор муралу, що з 2017 року прикрашає стіни онкоцентру. Стінопис замовив особисто тодішній головний лікар медзакладу.

«У них була ідея створити мурал, але вони не знали, що вони хочуть. Не було сюжету, який підійшов би для цього закладу, і вони до мене особисто звернулися, щоб я щось придумав. Цей мурал не за якимсь моїм твором, а він був вигаданий у процесі ідеї цієї. Там люди за життя своє борються, тому треба щось було позитивне та символічне. Я радий, що все вдалося», — Сергій Тонканов, художник.

Автор мав знайти символ, який уособлює надію та відродження життя. Опрацювавши відкриті джерела, він знайшов ідеальний варіант. Цим символом виявилися ластівки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художники з Чернігівщини встановили рекорд у столиці (Відео)

«Виявилося, що в нашій культурі словянській ці птахи уособлюють якраз надію і відродження життя, адже люди вважали: поки ці птахи не зявляться навесні, то до цієї пори зима ще не пішла. Коли вони зявлялися, то це означало відродження природи», — Сергій Тонканов, художник.

Другий мурал, що на одному з будинків «Стрілецької набережної», Сергій Тонканов створив за власною картиною. Вона була написана у 2015 році. Художник зазначає, що давно хотів реалізувати такий самий сюжет десь у Чернігові.

«Так збіглося, що домовласники замовили мені мурал на цьому будинку. Ця картина ідеально підходила під архітектуру, під це місце. Там таке місце, де люди постійно ходять відпочивати до «Стрілецької набережної», треба було щось легке, тепле і спокійне. Ця робота навіть підійшла за форматом», — Сергій Тонканов, художник.

Мурал має назву «Перше тепло». На його створення художник витратив два тижні. До цього була ідея намалювати на будинку мурал, пов’язаний із темою авіації, оскільки поруч Льотне училище. Однак цю тематику вирішили наразі не чіпати.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button