Культура (Вiдео)

Урбан культури та спорту: Street Culture в Чернігові (Відео)

Володимир займається паркуром уже приблизно 12 років. Ярослав – 7. Вони прагнуть показати, що в Чернігові є паркур-спільнота. Вона розвивається, але для цього потребує місця, де можна було б проводити тренування.

«Якщо сальто тренуємо, то тренуємо на пісках. Якщо паркур, то по школах ходимо, іноді там у центрі є якісь місця, де можна пострибати», — Ярослав, паркур-атлет.

«Нам потрібно проводити мінімальні змагання, для цього потрібен якийсь майданчик. До нас приїжджають хлопці з різних куточків України, зі Львова, Києва, Конотопа. Ось шостий щорічний фестиваль нещодавно відбувався в Чернігові. Був би майданчик, було б круто», — Володимир, паркур-атлет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екстрім та ризик: ніжинські підлітки наражаються на небезпеку (Фото)

Саме тому вони долучилися до Всеукраїнської молодіжної акції «Будь у просторі здоров’я». Її провели в обласному молодіжному центрі в рамках Всеукраїнського туру платформи вуличних культур Street Culture, який організувала харківська організація «Центр вуличних культур». У Чернігові такий захід проводять уперше.

«У нас був тур 15 містами України, ми робили програму, в нас була програма в Харківській області. Це чотири міста невеликі. Також у нас була програма 2018 року – 10 міст України. Це вже третій тур, але різні програми. По-перше, для нас важливо робити якісні заходи. По-друге, запровадити програму, щоб ми могли робити форуми, семінари, щоб люди могли опановувати навичками вуличних культур, організаційної діяльності», — Валерій Бичков, член ГО «Центр вуличних культур» (м. Харків).

Центр об’єднує більше як 15 напрямів вуличних культур. До Чернігова завітали з насиченою програмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський паркурист показав свою майстерність користувачам соцмереж (Відео)

«Презентація платформи вуличних культур Street Culture, потім у нас майстер-клас із брейкінгу МС і діджейного «Будь у просторі здоров´я», це основна частина нашого майстер-класу, який сьогодні відбуватиметься. І танцювальний, і презентаційний. Ми будемо свій досвід передавати молоді, як ми пропонуємо, які вектори пропонуємо для розвитку молоді не тільки в Харкові, не тільки в певному місті, а й в Україні загалом», — Валерій Бичков, член організації «Центр вуличних культур» (м. Харків).

Ярослав Гайовий запевняє, що ця акція має посприяти, аби вулична культура Чернігова рухалася вперед.

«Якщо брати брейкінг, то тут у нас усе гарно, ми проводимо фестивалі, так само зі скейтборду. А от паркур, воркаут, графіті є, але їм треба допомогти, щоб вони пішли вперед. В організації фестивалів. Є практика співпраці з держустановами, написання проєктів для розвитку культури. Ми можемо допомогти та показати, як це зробити», — Ярослав Гайовий, представник вуличної культури м. Чернігів.

Напередодні акцію «Будь у просторі здоров’я» провели в Сумах. Чернігів став другим містом, куди завітала платформа Street Culture в рамках туру. На черзі – ще вісім міст.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button