Культура (Вiдео)

Відкрили секрети мистецьких фондів: у Чернігові зібрали ікони трьох століть (Відео)

Понад три сотні старовинних ікон зібрали в одному місці. В обласному художньому музеї імені Григорія Ґалаґана презентували тематичний каталог. Це друге таке видання. У ньому представлені ікони від XVII і до початку ХХ століття.

«Перше видання було створене у 2008 році. Фактично всі примірники розійшлися. Колекція поповнилася іконами, частина ікон була відреставрована. Ми вирішили, що гарна нагода зібрати матеріал і створити новий каталог ікон. Цей каталог передбачає повний перелік і переважну більшість зображень. Тому що деякі ікони не відреставровані, в поганому стані, тож матимуть поганий вигляд на фотографії»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

Усі ікони, які є в каталозі, зберігаються у фондах художнього музею.

«Тут не тільки праця науковців нашого музею. Колекція, яка зберігається нині в нашому музеї, була започаткована в Чернігівському історичному музеї ім. В. Тарновського. Саме фахівці цього музею в далекі 1960 роки з покинутих церков, що були закриті, що заливалися дощами, звідти, в дуже занедбаному стані вивозили до музею ікони, організовували реставрацію, їх перше експонування»,- Світлана Курач, головний зберігач фондів Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Ґалаґана.

Директор музею наголошує, що над підготовкою текстового матеріалу та добором робіт редакційна колегія працювала майже весь 2020 рік. За цей час було відреставровано частину нових ікон. Розмір каталогу довелося збільшувати. Тому постало питання про дофінансування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співи прабабусь і терапія: «Співоча майстерня» об’єднала творчих чернігівців (Відео)

«Ми вдячні, що комісія з підтримки книговидавництва області підтримала наш проєкт. Ми були в рейтингу першими. Завдяки цьому ми змогли вдвічі збільшити наклад і ці 500 примірників будуть розповсюджені одразу по бібліотеках, по музеях, сьогодні ми надали примірники для наших колег. Художня школа теж отримає»,- Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г.Ґалаґана.

Примірник отримав і Храм Святої Великомучениці Катерини в Чернігові. Його настоятель отець Роман зазначає, що каталог корисний не лише для науковців чи мистецтвознавців.

«Для церкви це також важливо, тому що ми, створюючи вже сучасні ікони, беремо канонічний стиль, щоб не відходити від певного канону, це для нас є наочний приклад древньої української ікони. В ті часи, коли спалювали, або знищували ікони, були небайдужі, які збирали у фонди і зараз ми маємо результат їхньої праці»,- Отець Роман, настоятель Катерининського храму.

Примірник зберігатимуть у бібліотеці храму, тому його зможуть побачити віряни. Музейники кажуть, що каталог розповсюдять по всій області. Школи зможуть отримати примірники, звернувшись до облдержадміністрації або безпосередньо в музей.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button