Культура (Вiдео)

«Зірки спорту Приудайського краю»: тренер з Прилуччини презентував унікальний двотомник (Відео)

«Зірки спорту Приудайського краю». Книгу під такою назвою презентували сьогодні, 15 липня, у  великому читальному залі Чернігівської бібліотеки  імені Короленка. Її автором став заслужений тренер України з легкої атлетики Михайло Марченко. Книга складається з двох томів. Вона присвячена спортсменам, колегам та вихованцям автора.

«Які проходили спортивне виховання на Прилуччині. Чим цікава ця книга? Вона у двох томах. У першому розповідається про історію Прилуччини. Далі розповідається про історію олімпійського руху в Україні, на Чернігівщині, зокрема на Прилуччині, як розвивався спорт», — Надія Заваліна, бібліотекарка Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка.

У другому томі книги наведені історії та біографічні дані самих спортсменів. Михайло Марченко каже, що спочатку планував писати тільки про них. В процесі створення книги виникла необхідність написати історію Приудайского краю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Побачила світ книга про геніального земляка-архітектора

«Книга починається з історії Приудайського краю, починаючи з далеких часів і закінчуючи передреволюційними часами. Я пишу що таке Приудайський край, що це за річка Удай, що знаменного, які особистості», — Михайло Марченко, автор книги, заслужений тренер України з легкої атлетики, заслужений працівник фізичної культури та спорту України.

Михайло Степанович каже, що саме знання своєї історії важливе для розвитку спорту в Україні.

«Чого ж нам не вистачає для досягнення високих результатів, залучення до спорту? Існує така думка, що не вистачає нам то грошей, то бази в нас слабі. Я за 50 років роботи бачив різні бази і рівні забезпечення грошима. Маючи чотирьох членів збірної України, я виходив із ситуації і це було не головне. На мою думку головна причина – це незнання історії», — Михайло Марченко, автор книги, заслужений тренер України з легкої атлетики, заслужений працівник фізичної культури та спорту України.

До написання книги він залучив чимало людей, які все життя присвятили спорту. Зокрема Ольгу Завгродню. Михайло Марченко став її першим тренером.

«Він завжди в мене вірив. Якщо не
Михайло Степанович, в мене б не було тих досягнень. Було дуже багато моментів. Коли я просто хотіла закінчити спорт. Я бігала 400, 800 м за збірну команду України, виграла Всесвітню універсіаду з бігу на 800 м у 2011 році, також у 2007 році виграла Всесвітню універсіаду в естафетному бігу 4 по 400 м. Завдяки спорту я побачила світ, закінчила вищий навчальний заклад за кордоном, зараз працюю в організації важливій для спорту. Хоч я і закінчила свою кар’єру спортивну, але я її продовжую, але вже в іншій ролі»,
—  Ольга Завгородня, Майстер спорту України міжнародного класу, член збірної команди України з легкої атлетики.

У книзі можна побачити інформацію про Олімпійські ігри, у яких брали участь спортсмени з Приудайщини. Автор також пояснює суть різних видів спорту, зокрема популярного раніше  на Прилуччині крокету та інших. На написання книги він витратив 5 років, вона містить 600 сторінок та майже тисячу світлин. Ознайомитися з виданням можна у бібліотеках міста та області.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button