Культура (Вiдео)

Європа за Януковича, табу на Парасюка і «сценарій» Майдану: як брати Капранови просвітили Чернігів (Відео)

«Насправді більшість із нас була на Майдані, але ніхто не знає, що там відбувалося», — говорить письменник Віталій Капранов.

Ця преамбула стала причиною того, що письменники брати Капранови вирішили написати книжку «Майдан. Таємні файли». Саме з її презентацією відомі публіцисти завітали до Чернігова. Анонс видання зробили професійно, одразу заінтригувавши читача несподіваними поворотами.

«Європа від самого початку була на боці Януковича. – Ви його обрали? На вулицях Президента не знімають. Ідіть до Ради і доводьте. Коли почали вбивати людей – Нігояна та інших, – вони сказали «А що таке п’ять, це ж автомобільна аварія. От серйозні цифри ми сприймемо». – Які серйозні цифри. Торгувалися. І от коли Небесна сотня лягла, Європа нарешті зробила заяви на користь Майдану», — розповідає письменник Дмитро Капранов.

До речі самі Капранови – учасники Революції Гідності, тому їхні «книжкові» заяви, наприклад про сюжет Майдану, ще більше інтригують.

«Силовий розгін Майдану був закладений у сюжет. Безальтернативно», — відзначає письменник Віталій Капранов.

Книга містить 19 розділів, які називають файлами. Її героями стали безпосередні очевидці й учасники, які не мали зиску від подій на Майдані.

«Ми вибрали критерій. Перше – це повинні бути люди, які нічого не нажили, не заробили на Майдані. Ні посади, ні грошей, ні слави, як Парасюк», — говорить письменник  Дмитро Капранов.

Книгу можна назвати незавершеною, адже брати ще шукають очевидців, які пролили б світло на внутрішній світ революції. Загалом у ній письменники дають можливість читачу задуматись, наприклад, чому кримські татари не стали силою спротиву окупації? Чому Харків і Одеса не відбулись як столиці «руского мира»? Та іншими резонансними подіями того часу.

Журналіст Олег Дешура  

Оператор Дмитро Дриганов

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button