Політика (відео)

Хабарник йде до парламенту: горе-кандидат розвалив громаду і йде розвалювати Раду (Відео)

Суд визнав винним у корупції, а він йде в народні депутати. Таке можливо, мабуть, тільки на Чернігівщині. Геннадій Примаков, голова Менської громади хоче перенести свій управлінський хист на масштаби країни. Про плоди його досягнень дізнавались на місцях. Наприклад, у селі Стольному реформи децентралізації чекали як манни небесної, тепер, після керування Примакова, на неї плюються.

«Була громада тут, перенесли її в Мену. Ну і все», — Ігор, житель села Стольне.

«За людей узагалі ніхто не переживає, нікому ми не потрібні», — Надія Стегно, жителька села Стольне.

«Ну, а що громада дає нам? Нічого не дає», — житель села Стольне.

«Жодної допомоги ми не маємо від цієї громади», — Василь Бредюк, житель села Стольне.

Люди справно платять податки до громади та наповнюють її бюджет, однак від громади нічого не отримують. Усе роблять самотужки.

«Ну от у школі ремонт робимо своїми руками також. Загалом усе своїми руками», — Надія Стегно, жителька села Стольне.

«Грошей немає. Це перша відповідь. Немає грошей», — Володимир Ситий, житель села Стольне.

Стольненців лише годують обіцянками. Як от, наприклад, із пожежною частиною.

«Хати горять. Поки з Мени доїдуть, усе згорить», — Валерій Бойко, житель села Стольне.

Обіцяли довго, але віз, як кажуть, і нині там. Від пожежної частини самі лишень руїни. Перспективи жодної.

Ми заїхали ще до одного села – Синявки. Тут ситуація не краща.

«Доріг немає. Зимою не чистять. Після створення громади щось змінилось? – Абсолютно все пішло погано», — Василь Петрович, житель села Синявка.

«Із громадою щось змінилось на краще? З кожним днем дедалі гірше і гірше», — Микола Понаренко, житель села Синявка.

«Не бачу позитиву, щоб щось змінилося», — Ольга Іванова, жителька села Синявка.

Місцеві чиновники залякані і бояться хоч щось говорити на камеру. А не можуть вони сказати те, що грошей від новоствореної громади, як і самого Примакова в статусі голови Менщини вони в селі практично не бачать.

«Зі створенням громади щось змінилося? – Вимкніть камеру, тоді я вам скажу», — Ганна Хіль, староста села Синявка.

«Голова громади часто до вас заїжджає? – Я не можу говорити, тому що…», —  Ганна Хіль, староста села Синявка.

Місцева амбулаторія через аварійність буквально евакуйована в інше приміщення і поступово заростає бур’янами. В школі протікає дах. Стан соціальної інфраструктури повоєнний.

«Не все нормально, у нас дах протікає», — працівниця школи в селі Синявка.

Не все добре і в самій Мені. Примаков затіяв війну з… районною лікарнею.

Медичний заклад фінансується за рахунок субвенції. Потреба на рік – 46 млн грн, а розмір медсубвенції – лише 24 млн. Саме тому на початку року з Менською міською радою була укладена домовленість про спільне утримання районної лікарні. Сума, яку мав би виділити бюджет міськради, становить майже 4 млн грн. Грошей районна лікарня практично не бачить. А відтак медичні працівники сидять без заробітної плати.

«За червень буде виплачено лише на 60%. Тому що у нас є недофінансування з боку ОТГ», — Григорій Разнован, головний лікар Менської центральної районної лікарні.

Невже й справді одна з найбільших громад області не має грошей. Ба, ні! Гроші є.

«Якщо власні доходи, то це приблизно 70 мільйонів, якщо з дотаціями – то це десь 135 мільйонів», — Юрій Стальніченко, секретар Менської міської ради.

Куди ж скеровує фінансові потоки керівник громади Геннадій Примаков, який планує надалі прилаштовувати свої менеджерські здібності вже на рівні України?

«Збільшуються витрати. Зростають енергоносії , зростають заробітні плати на утримання апарату», — Юрій Стальніченко, секретар Менської міської ради.

Утримання апарату. Ось яка головна турбота мера. Самого Геннадія Примакова ми на роботі не застали. У нього відпустка. Коли його громада ледь-ледь виживає, він активно гастролює селами та селищами регіону, рекламуючи себе і свої таланти. До того ж, він ще й судимий. У 2016 році Примакова та його товариша Валерія Гайдукевича, до речі, депутата міськради і нині теж кандидата в депутати, затримали за корупцію. Обом менський суд дав по п’ять років позбавлення волі. Обидва нині оскаржують рішення в апеляції. Тож цим чиновникам точно не до проблем громади.

Ще статті по темі

Back to top button