Політика (відео)

«Нелегітимні» рішення: перша сесія Чернігівської обласної ради (Відео)

Новообрані депутати Чернігівської обласної ради 8-го скликання зібралися на першу сесію. Кажуть, що вже поставили перед собою першочергові цілі.

«Пріоритети – відстоювати інтереси всіх жителів громад і в усьому їм допомагати. Налаштований тільки на позитив»,- Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради.

«Однозначно пріоритет – це людина. Наша діяльність спрямована на те, щоб покращити життя. Це не слова, це – продуктивна робота і ми це доводили 5 років. І сьогодні ми готові в програмах впроваджувати захист людей, особливо в нинішніх умовах»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради.

Уже до початку пленарного засідання можна було звернути увагу, що мер Чернігова Владислав Атрошенко постійно веде перемовини з представниками новоутвореної коаліції. Вона об´єдналася навколо фракції «Рідний дім». Засновником цієї партії і є очільник обласного центру. До неї такої увійшли «Слуга народу» та «Радикальна партія».

Такий «вплив» Владилава Атрошенка відчувався протягом усього засідання. Саме ж воно розпочалося зі збоями. Виявилося, що депутати не можуть працювати у звичному режимі. Адже дивним чином зламалася електронна система голосування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заява фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді

«Будемо реєструватися поіменно, якщо така ситуація склалася».

Далі розгорівся конфлікт між «коаліцією» та представниками інших фракцій. Члени «коаліції» наполягали на тому, аби депутати голосували за порядок денний, і хотіли його змінити, внісши з голосу додаткове питання. Представники решти фракцій цьому заперечили.

«Була створена робоча група. Якщо ми почнемо з консенсусу, то будемо і далі добре працювати. Якщо починаємо із залякування та напряга, то в нас нічого не вийде»,- Арсен Дідур, депутат Чернігівської обласної ради («За майбутнє»).

«Це не звичайна сесія. Це установча сесія. І порядок денний готується робочою групою. Він підготовлений і нічого голосувати не треба. І, згідно із законом, не визначена ця процедура. Не можна. Не можна голосувати взагалі»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Аби не допустити порушень, п´ять фракцій заблокували роботу президії. Суперечки тривали ще дві години. Врешті, робота відновилася і депутати взялися до найголовнішого завдання першої сесії – обрання голови обласної ради та його заступників. Єдиним кандидатом на цю посаду виявилася Олена Дмитренко. Її висунула «коаліція». Хоча до цього конкуренцію їй мав створити Олександр Левицький, якого підтримували інші фракції. Депутати обрали лічильну комісію, до якої увійшли представники всіх партій.

«Я прошу членів лічильної комісії зібратись у кабінеті №10 для проведення засідання. Оголошується організаційна перерва. На час засідання лічильної комісії»,- Олександр Атрощенко, голова тимчасової президії.

Саме під час перерви почали відбуватися дивні речі. Виявилось, що приміщення облради заміноване. Про це поліції повідомив телефоном невідомий чоловік. А поки в залі засідань була відсутня майже половина депутатів, учасники «коаліції» вирішили обрати нову лічильну комісію, хоча наявна вже працювала і готувала необхідні для голосування за голову облради документи.

«Коли комісія вже майже була готова і сформувала цей протокол, члени комісії, які представляли партію «Рідний дім», «Слуга народу» і «Радикальну партію», вибігли в зал, чимось були незадоволені, швидко зібралася кількість депутатів, було оголошено, що комісія не проводить жодних дій, тому давайте терміново міняти комісію»,- Валентин Запорощук, депутат Чернігівської обласної ради (ВО «Батьківщина»).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обирати голову облради Чернігівщини та заступників будуть 9 грудня

«Коли лічильна комісія пішла готувати вибори голови облради, то оголосили перерву. Після того більшість депутатів розійшлася на перерву і майже нікого не попередили про початок роботи сесії. Більше ніж 20 депутатів не знали про це і не брали в цьому участі»,- Сергій Баришовець, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

До нової комісії ввійшли представники тільки трьох фракцій, що є членами «коаліції».

«Я вважаю, що це така собі процедура, яку вони намагаються протягти для того, щоб потім хтось оскаржував їхні дії. Я вважаю, що це не дуже гарно. Це точно не нагадує парламентаризм. Тому що повинна бути думка, яка чимось обґрунтована»,- Валентин Запорощук, депутат Чернігівської обласної ради (ВО «Батьківщина»).

Та новостворена комісія таки почала працювати. В результаті таємного голосування новою очільницею облради все ж стала Олена Дмитренко.

Тепер депутати п´ятьох фракцій мають намір відновити свої права.

«У нас є всі протоколи, у нас є час підписання цих протоколів. У нас чітко на відео записано, як я як голова цієї комісії хотів озвучити цей протокол і почав це робити. Мені не дали цього зробити. Мої колеги, які були членами комісії, вручили оригінал протоколів головуючому президії. Але він проігнорував. Надалі ми будемо діяти в рамках чинного законодавства, не будемо складати руки і залишати це без уваги»,- Сергій Пащенко, депутат Чернігівської обласної ради («Батьківщина»).

«Тут є судова перспектива, судове оскарження цих рішень. Вже суд дасть оцінку цим діям, цим подіям, рішенням. Наскільки вони законні, наскільки було порушено права депутатів щодо участі та організації проведення таємного голосування й обрання голови в роботі лічильної комісії, створеної в законний спосіб, і так далі. В мене виникають великі сумніви у легітимності сьогоднішніх рішень щодо обрання голови, зараз відбувається обрання заступників. Будемо формувати позицію та передамо цей спір на розгляд суду»,- Микола Торбєєв, правозахисник.

Однак якщо в період оскарження облрада ухвалюватиме будь-які рішення, то тут є ризики для суспільства.

«Якщо суд визначить і встановить порушення, що призвели до незаконності такого обрання, то як оцінювати рішення, які були підписані незаконно обраним головою? Тому моя особиста позиція як правника, що всі процедури мають вчинятися відповідно до строгих вимог закону»,- Микола Торбєєв, правозахисник.

Якщо суд визнає, що рішення, які були прийняті на цій установчій сесії, незаконні, то голову облради обиратимуть повторно. За словами Миколи Торбєєва, в цьому немає нічого критичного, адже закон передбачає можливість функціонування обласної ради в період відсутності голови.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button