Суспільство (відео)

Носівська виборча комісія навмисно зриває перші вибори у Носівській ОТГ (Відео)

— 18 грудня Носівська ОТГ обиратиме собі голову і 26 депутатів. Історичний і надто хвилюючий момент. Проте перші вибори в об’єднаній громаді нині під загрозою зриву, — Яна Титенок, журналіст.

З грудня в Носівському краї мають повноцінно запрацювати друга і третя об’єднані громади: одна з центром у Мрині, інша – у Носівці. Обидві – самодостатні. Нині готуються до перших виборів.

— Сподіваюся завжди на краще. Тільки так. Інакше не може бути, — Михайло Яременко, житель Носівки.

— Я сподіваюсь на краще, звісно, і хочу, щоб і діти, і онуки жили в достатку, — Валентина Демидченко, жителька Носівки.

Утім, довгоочікувані вибори можуть так і не відбутися. Нині територіальна виборча комісія замість того, щоб організовувати процес волевиявлення, мусить брати участь у розгляді судових справ, які сама ж і спричинила.

«Ухвалою Чернігівського окружного адміністративного суду від 13 листопада 2016 року визнається протиправною та скасовується постанова Носівської міської виборчої комісії від 9 листопада «Про утворення територіальних виборчих округів для проведення перших місцевих виборів депутатів Носівської об’єднаної територіальної громади» в частині утворення виборчих територіальних виборчих округів №19, 20, 22, 23, 24».

— Насправді, що ми бачимо у цій ситуації: Носівська міська виборча комісія повинна була прийняти рішення про поділ округів відповідно до Положень Закону про місцеві вибори. Таким чином у кожному окрузі мала бути однакова кількість виборців.

Проте, нехтуючи Положеннями цих норм, Носівська виборча комісія прийняла своє рішення, невідомо чим керуючись. І вийшло так, що в одному окрузі 300 виборців, в іншому – 900. За Законом такого не має бути. Це дуже грубе порушення закону, — Олександр Постой, юрист.

Грубо порушуючи норми Закону під час поділу округів, міська комісія не лише розділила виборців на свій розсуд, а ще й невідомо куди поділа одну вулицю в селі Володькова Дівиця, таким чином вкравши в людей право йти на вибори й обрати собі депутата.

До речі, порушникам за це світить покарання до трьох років позбавлення волі. Ми поїхали до Носівки, аби з перших вуст дізнатися про причини такого рішення, але натрапили на бездіяльність у роботі членів комісії.

— Носівська міська виборча комісія знаходиться під надійним крилом місцевої влади. Свій кабінет для роботи членів комісії віддала секретар міської ради. Її кабінет знаходиться поряд із кабінетом міського голови.

Ну це все одно, що Володимир Гройсман люб’язно позичить своє приміщення для роботи ЦВК. Чому в Носівці не знайшлося приміщення для ТВК – невідомо. І, до речі, ще не час обідньої перерви, а тут ні голови, ні секретаря, і заступника теж не має, — Яна Титенок – журналіст.

Голова поїхав до Чернігова. Секретар комісії звільнилася напередодні, кажуть, не витримала тиску членів комісії, заступник голови пішла у справах. Носівська виборча комісія на цілий день закрила двері для відвідувачів, хоч до виборів залишилося менше місяця.

— У мене своя робота. Я пішла у своїх справах і на обід. Я ж не можу кругом встигати, — Людмила Кравченко, заступник голови  Носівської міської виборчої комісії.

Заступниця голови відмовилася побути на робочому місці хоч би до приїзду голови. По телефону намагалася пояснити, чому округи в об’єднаній громаді поділили не за законом.

— Всі люди, і всі хочуть, щоб було село, і місто, і містечко, щоб не закривались школи. Так вам реєстр запропонував, як саме поділити виборців? Це не я приймала рішення, а 13 членів комісії, — Людмила Кравченко, заступник голови  Носівської міської виборчої комісії.

Незаконний поділ округів селяни вже оскаржили в Адміністративному суді. Кримінальні дії членів комісії вони вважають «домовленістю між провладними політичним партіями» – радикалами, бппшниками, батьківщинівцями й аграріями, які таким чином намагаються забезпечити собі перемогу в округах.

Але члени комісії не погодилися з  рішенням суду, округи за законом міняти не збираються і вже подали на апеляцію. Час затягується, і вибори в Носівській ОТГ цього року можуть скасувати.

— Якщо зірвуть вибори, вони перенесуться на наступний період, але справа в тому, що ми хотіли б, щоб ці громади зайшли в новий бюджетний рік зараз і будували міжбюджетні відносини з держбюджетом, — Володимир Ігнатченко, голова Носівської районної ради.

До речі, до 16 листопада всі політичні сили мали б провести партійні конференції й обрати кандидатів у депутати. Але лише за тієї умови, коли відома законна кількість округів і точна кількість у ній виборців. У Носівці члени комісії вже зірвали цей процес.

Відбулося засідання апеляційного суду і судом підтверджено незаконність дій територіальної виборчої комісії. На вибори держава витрачає багатомільйонні ресурси і тому за такий саботаж з боку ТВК явно має бути покарано.

Ще статті по темі

Back to top button