Спорт (Відео)

Баскетболісти Чернігівщини виходять на новий рівень спортивних досягнень (Відео)

Чернігівщина має великі баскетбольні традиції. В обласному центрі є й свої олімпійські чемпіони.

«Олімпійський чемпіон із Чернігова Олександр Волков виховувався саме в цій спортивній школі. Тому в Чернігові баскетбол був завжди популярний. На жаль, упродовж тривалого часу баскетбол не отримував достатнього фінансування через різні моменти», — Ігор Саченко, заступник голови Чернігівської обласної федерації баскетболу, тренер баскетбольної команди «Чернігів-ШВСМ».

Фінансування шкіл здійснюється за рахунок місцевих бюджетів. Однак для того, аби спортсмени могли брати участь у змаганнях, зокрема в чемпіонатах України, доводилося шукати спонсорів.

«У нас щоразу було непевне становище, ми до останнього моменту не знали, чи зможемо знайти фінансування. Це завжди було на межі фолу, як кажуть у баскетболі. Не зрозуміло до останнього моменту», — Ігор Саченко, заступник голови Чернігівської обласної федерації баскетболу, тренер баскетбольної команди «Чернігів-ШВСМ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майданчик для баскетболу і стрітболу на школі №1 з’явиться лише наступного року

Артур Квач із 10 років займається баскетболом. Зараз чоловіку 35 і він уже передає свій досвід молодим спортсменам. Каже, що раніше баскетбол Чернігівщини мав більш аматорський характер.

«А в останні кілька років ми намагаємося власними силами, беремо участь у Першій лізі. Плануємо надалі розвиватися, показувати результати», —  Артур Квач, капітан і гравець БК «Чернігів».

Однак популярність цього виду спорту дедалі зростає. У нього грають як діти, так і люди від 50 років.

«У мене спортивна сімя, всі займаються певним видом спорту, я просто прийшов на тренування і зрозумів, що баскетбол – це моє. Зараз займаюся вже понад 5 років, маю багато досягнень. Мені подобається, що на майданчику треба думати, спорт дуже динамічний, кожен гравець повинен думати, знати своє місце на майданчику», — Іван Банюта, баскетболіст.

«Баскетбол дисциплінує, виробляє в людині певну систематизацію. З погляду фізичного розвитку, це доволі непростий координаційно-силовий вид спорту. І тут важливі навички, сила, витривалість, координація. І баскетбол виховує комунікаційні моменти», — Ігор Саченко, заступник голови Чернігівської обласної федерації баскетболу, тренер баскетбольної команди «Чернігів-ШВСМ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Колиска баскетболу: як зараз живе спорт, зароджений на Чернігівщині

Вивести баскетбол Чернігівщини на новий рівень зможе відділення баскетболу, що діятиме при Школі вищої спортивної майстерності з ігрових видів спорту. Урочисте відкриття провели на базі «Чернігівської обласної  комплексної ДЮСШ».

«Вперше в історії області відкрите відділення баскетболу, і наші молоді гравці тепер просто не зникатимуть після закінчення ДЮСШ, а зможуть реалізовувати себе на більш професійних майданчиках. Брати участь у чемпіонаті України, показувати свій рівень, і, можливо, у нас будуть нові Волкови, Медведенки, які прославлятимуть Чернігівщину у великому спорті», — Андрій Кужель, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту Чернігівської ОДА.

«Відділення баскетболу на базі ШВСМ дасть нам змогу стабільно планувати тренувально-ігровий процес саме для участі в чемпіонаті України, в команді Першої ліги. Ті, хто постійно займається в ДЮСШ, уже матимуть реальний стимул, якщо вони добре грають, потрапити до цієї команди. Тому є перспективи», — Ігор Саченко, заступник голови Чернігівської обласної федерації баскетболу, тренер баскетбольної команди «Чернігів-ШВСМ».

Спортсмени кажуть, що тепер буде легше вирішувати питання закупівлі й інвентарю, й екіпірування для спортсменів. Раніше ці клопоти лягали на плечі Обласної федерації баскетболу.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Роман Лазун

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button